Een schetsbordverhaal over de ander vergeven omdat God jou vergeeft
Een vertelling van de gelijkenis van de knecht die niet wilde vergeven
Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt.Dit kan heel eenvoudig aan de hand van de volgende aanwijzingen.De kinderen vinden het prachtig!Natuurlijk kunt u het ook gewoon vertellen.Benodigdheden:Een stuk behangpapier, verschillende kleuren waterverf uit een tubetje/fles, penselen.óf een tekenbord en verschillende kleuren krijtjes.
Inleiding Jezus is samen met zijn vrienden. Ze praten met elkaar.Petrus, één van zijn vrienden vraagt: ‘Heer, als iemand anders mij slecht behandelt, dan moet ik hem vergeven. Maar hoe vaak dan? Wel zeven keer?’‘Nee’, zegt Jezus, ‘Geen zeven keer, maar 70 maal zeven keer.’Petrus denkt eens na. 70x7=490 keer. Dat is wel heel vaak! Hij begrijpt het niet zo goed.‘Luister’, zegt Jezus, ‘Ik ga jullie een verhaal vertellen’.AEr was eens een (teken de koning) koning.Hij had aan verschillende mensen geld geleend. Dat mochten ze gebruiken, maar moesten ze ook weer een keer terug betalen.‘Vandaag wil ik dat de mensen het geld aan mij terug betalen’, zegt de koning.De koning laat de mensen om de beurt bij zich komen.Dan wordt er een (teken de man) man bij de koning gebracht die héél veel geld van de koning heeft geleend. Hij moet de koning wel meer dan (schrijf het getal €1.000.000,-) €1.000.000,- terugbetalen!De koning kijkt de man aan. ‘Jij moet mij vele miljoenen terugbetalen’, zegt hij.‘Ach, meneer de koning’, zegt de man, ‘Het spijt me verschrikkelijk, maar ik heb het geld niet meer. Ik kan u niets terugbetalen.’De koning zegt: ‘Dan moet ik jou (maak het woord ‘verkopen’ af) verkopen, ook je vrouw en kinderen, je huis en alles wat je hebt. Dan krijg ik daar geld voor en dan krijg ik in ieder geval nog iets terug.’
Laat een bijbel zien en vertel dat je nu een verhaal uit de bijbel gaat vertellen.
Hieronder vind je een nieuw schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt uit Matteüs 18:21-35. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Een mee-speel-verhaal over twee zonen, maar wie is nu gehoorzaam of ongehoorzaam
De kinderen kunnen tijdens de vertelling meespelen door middel van het nazeggen van bepaalde woorden of zinnen. Deze staan cursief gedrukt. U zegt het eerst, de kinderen zeggen het na. Ook kunnen ze bepaalde emoties uitbeelden, of geluiden maken. Ook dit staat cursief gedrukt. Doe zelf mee, doe het voor.
Inleiding
Verhaaltje: ‘Siem en Luca, straks ga ik stofzuigen, ik wil graag dat jullie nu je spullen gaan opruimen.’ Mama is de kamer binnengelopen. Op de vloer ligt een heleboel lego. De jongens hebben een hele stad gemaakt van de Lego City en ook nog een eiland met hun Ninjago lego. ‘Als jullie nu alles wat je wil laten staan op de tafel zetten en de losse spullen in de doos doen, dan kan ik hier straks de vloer stofzuigen.’ De jongens spelen gewoon door. Siem is net bezig om een stukje aan de lego brandweerkazerne te zetten dat los was gegaan. ‘Siem’, vraagt mama. ‘Ga je opruimen?’ ‘Ja, mama, zal ik doen.’ zegt Siem. Luca scheurt met zijn Ninjago aanvalsvoertuig over de grond. ‘Luca’, vraagt mama. ‘Ga je opruimen?’ ‘Nee, mama, dat doe ik niet’. ‘Ik kom straks stofzuigen’, zegt mama en ze en loopt de kamer uit.
Gesprekje Praat met de kinderen over dit verhaaltje. Siem zegt ‘ja’ en Luca zegt ‘nee’. Wanneer zeggen de kinderen wel eens ja of nee? Moet je dan ook doen wat je gezegd hebt? Kan het ook anders?
Laat een bijbel zien en vertel dat je nu een verhaal uit de bijbel gaat vertellen.
Hieronder vind je een nieuw Mee-Speel-Verhaal van Ellen Zuijdwegt uit Matteüs 21:28-32. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Een mee-speel-verhaal voor de onderbouw over David die op God vertrouwt
De kinderen kunnen tijdens de vertelling meespelen door middel van het nazeggen van bepaalde woorden of zinnen. Deze staan cursief gedrukt. U zegt het eerst, de kinderen zeggen het na. Ook kunnen ze bepaalde emoties uitbeelden, of geluiden maken. Ook dit staat cursief gedrukt. Doe zelf mee, doe het voor.
Begin van het verhaal
De Filistijnen willen weer een oorlog beginnen tegen Israël.
De Filistijnen staan op de ene berg en de Israëlieten op de andere berg. Het dal ligt tussen hen in.
‘Wij gaan van jullie winnen!’, schreeuwen de Filistijnen.
‘Nee, wij gaan van jullie winnen!’, schreeuwen de Israëlieten.
‘Ha, ha, ha, echt niet!,’ schreeuwen de Filistijnen.
‘Ha, ha, ha, echt wel!,’ schreeuwen de Israëlieten.
Maar wat horen ze dan?
Bom, bom, bom. (Laat de kinderen op de grond stampen.)
Wat een lawaai is dat! (Laat Goliat naar het midden lopen)
Daar komt een heel grote man naar het midden van het dal lopen. Wat is hij groot en lang! Wel meer dan 3 meter! Hij lijkt wel een reus, zó groot is hij!
‘Ha, ha, ha, wie durft er met mij te vechten?’, schreeuwt de reus. ‘Ik ben Goliat! De grootste en de sterkste!’
‘Ooooh’, zuchten de Israëlieten. Wat kijken ze bang. (Laat de kinderen bang kijken)
‘Ha, ha!’, schreeuwen de Filistijnen. ‘Wij zijn niet bang!’ (Laat de kinderen blij kijken)
‘Kies één van jullie mannen uit om tegen mij te vechten’, schreeuwt Goliat.
Als hij mij verslaat, dan zullen wij jullie slaven worden. Maar als ik hem versla, dan zullie jullie onze slaven worden. Wie durft er tegen mij te vechten? Ha, ha! Jullie durven niet en jullie God ook niet!
Ha, ha, ha, ha.’
Wat zijn de Israëlieten bang. Niemand durft tegen Goliat te vechten.
Elke dag komt Goliat naar het midden van het dal. Elke dag staat hij te schreeuwen tegen de Israëlieten en tegen God.
Hieronder vind je een nieuw Mee-Speel-Verhaal van Ellen Zuijdwegt uit 1 Samuel 17. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Sleutels die je helpen om het Bijbelverhaal te vertellen en uit te leggen.
Veel mensen kennen wel wat verhalen uit de bijbel. Bijvoorbeeld doordat ze in hun jeugd naar een christelijke school gingen of af en toe naar de kerk of op wat voor manier dan ook. Wat wel jammer is het dat het voor veel mensen verhalen zijn gebleven, mooie verhalen maar zonder betekenis. Kort door de bocht ze hebben er God niet door leren kennen. Maar dat is nou juist het hele punt, de verhalen zijn niet gewoon verhalen.
De verhalen kunnen ons leren wie God is, Zijn karakter, Zijn liefde, Zijn geduld, het plan dat Hij heeft met deze wereld, Hoe belangrijk zijn Zoon Jezus Christus is en dat veel geschiedenissen ons wijzen op de Zoon en de redding die Hij bracht en brengt, enz. Daar kunnen deze sleutels je bij helpen, zo wordt het niet meer een verhaal over Noach maar over de God van Noach!
Hoe werkt het:
Een voorbeeld: De sleutel 'God is almachtig'
Als ik uit de kinderbijbel het verhaal van de schepping lees, dan zou ik de sleutels `God is almachtig` en `God is liefde` erbij pakken. Ik zou dit bij het verhaal benadrukken, en uitleggen...
God is almachtig omdat Hij sprak en het was er, wat Hij wilde gebeurde ook. Dat God almachtig is betekent dat Hij alles kan. God is liefde, dit zien wij in al het moois dat Hij maakte, de verschillende soorten, de mooie kleuren, de heerlijke smaken van de vruchten. Het was goed en Hij maakte het voor ons om van te genieten, zoveel liefde voor ons!
Zo kunnen we naar aanleiding van elk verhaal in de bijbel wel een aantal van deze sleutels laten zien, deze sleutels\thema’s worden op deze manier steeds herhaald.
De kinderen kunnen tijdens de vertelling meespelen door middel van het nazeggen van bepaalde woorden of zinnen. Deze staan cursief gedrukt. U zegt het eerst, de kinderen zeggen het na. Ook kunnen ze bepaalde emoties uitbeelden, of geluiden maken. Ook dit staat cursief gedrukt. Doe zelf mee, doe het voor.
Begin van het verhaal
"Wat hebben de mensen het fijn, hier bij Elim. Er is genoeg lekker fris water om te drinken. Als het te heet wordt kunnen de kinderen in de schaduw van de palmbomen zitten. Maar ja, hier kunnen ze niet altijd blijven. Ze moeten verder reizen om naar het beloofde land te gaan. Verder door de woestijn. God wijst hen de weg. Hij wil dat ze naar de berg Sinaï gaan. Daar wil Hij de mensen iets belangrijks vertellen. Mozes, de leider vertelt wat ze moeten doen. Alle spullen worden ingepakt en daar gaan ze. (loop met de kinderen een rondje door de kring en laat ze doen wat je zegt) Met z’n allen in een lange rij lopen ze verder. De tassen hebben ze op hun rug. Het is warm en heet. ‘Pfff, pfff’, puffen ze. ‘Wat is het heet’. Ze lopen met hun voeten in het zand van de woestijn. ‘Slof, slof’. Ze lopen tussen door de stenen die er ook liggen, héél veel stenen. ‘Slof, slof’. Af en toe stoten ze hun teen: ‘Au!’ ‘Pfff, pfff’, puffen ze. ‘Wat is het heet’. (Laat de kinderen weer gaan zitten)
Hieronder vind je een nieuw Mee-Speel-Verhaal van Ellen Zuijdwegt uit Exodus 16:1-17:7. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Van dit verhaal is een schetsbordverhaal gemaakt . Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig aan de hand van de volgende aanwijzingen. De kinderen vinden het prachtig! Natuurlijk kunt u het ook gewoon vertellen.
Benodigdheden:
Een stuk behangpapier, verschillende kleuren waterverf uit een tubetje/fles, penselen. óf een tekenbord en verschillende kleuren krijtjes.
Begin van het verhaal:
(teken de mensen van Jeruzalem terwijl je verder vertelt) Het is druk in de stad. Er lopen veel mensen op straat. Ze hebben van alles te doen. Maar kijk wat is dat? (teken het oog van de kameel) Een kameel, en nog een paar. (Teken de Wijzen terwijl je verder vertelt) Deftige mannen in prachtige kleren lopen voor de kamelen. Ze zien er anders uit dan de mensen uit de stad. Je kunt aan hun kleren zien dat ze uit een ander land komen. Ze houden de kamelen vast aan het (teken het touw) touw. Hier in de drukke stad kunnen ze er beter niet op zitten. Deze deftige mannen zijn in de stad (maak het woord ‘Jeruzalem’ af) Jeruzalem. Ze komen helemaal uit het Oosten en hebben een heel lange reis gemaakt. Ze lopen naar de mensen in de straat. ‘Meneer’, zegt een van de deftige mannen tegen de man die dichtbij staat, ‘Weet u waar de koning van de Joden geboren is?’ ‘Huh’, (teken het vraagteken boven het hoofd) De man weet niet wat hij hoort. ‘We hebben zijn ster gezien. Die kwam hoog aan de hemel’, zegt een andere deftige man. ‘En nu willen we deze pasgeboren koning cadeautjes geven.’ De mensen in Jeruzalem schrikken als ze dit horen. Een nieuwe koning geboren, hier in Jeruzalem? Nee, de enigste koning die hier is, is koning Herodes. En hij is helemaal geen lieve koning! Hij is een boze, slechte koning!
Hieronder vind je een nieuw schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt uit Matteüs 2:1-12. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Van dit verhaal is een schetsbordverhaal gemaakt . Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig aan de hand van de volgende aanwijzingen. De kinderen vinden het prachtig! Natuurlijk kunt u het ook gewoon vertellen.
Benodigdheden:
Een stuk behangpapier, verschillende kleuren waterverf uit een tubetje/fles, penselen. óf een tekenbord en verschillende kleuren krijtjes.
Begin van het verhaal:
(Teken de mensen terwijl je veder vertelt) Tjonge, jonge, wat duurt het lang voordat Mozes weer terugkomt, de berg af naar beneden. De mensen hebben al 1 week gewacht, 2 weken, 3 weken, 4 weken… Mozes is nog niet teruggekomen. Als de mensen naar boven kijken, naar de top van de berg, kunnen ze Mozes niet zien. God kunnen ze ook niet zien. Waar blijft Mozes nu? Er zal toch niets gebeurd zijn met hem? Misschien is Mozes wel van een rots gevallen, of misschien heeft hij wel een ongeluk gehad! De mensen worden (maak het woord ‘ongeduldig’ af) ongeduldig. Dit duurt allemaal veel te lang. Mozes kunnen ze niet zien en God ook niet. De mensen gaan naar (teken Aäron) Aäron. ‘Aäron luister’, zeggen ze tegen hem. ‘Mozes is de man die ons uit Egypte heeft weggehaald. Maar we weten niet wat er met hem gebeurd is. Maak daarom een god voor ons die wij kunnen zien. Een god waar we achteraan kunnen lopen en die ons de wegwijst naar het beloofde land.’ ‘Dat is goed’, zegt Aäron, ‘Geef me al jullie gouden oorbellen maar.’ En dat doen de mensen. Ze geven Aäron hun (teken de oorbellen) gouden oorbellen, gouden oorringen.
Hieronder vind je een nieuw schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt uit Exodus 32. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Een mee-speel-verhaal over de voetenzalving van Jezus
De kinderen kunnen tijdens de vertelling meespelen door middel van het nazeggen van bepaalde woorden of zinnen. Deze staan cursief gedrukt. U zegt het eerst, de kinderen zeggen het na. Ook kunnen ze bepaalde emoties uitbeelden, of geluiden maken. Ook dit staat cursief gedrukt. Doe zelf mee, doe het voor.
Begin van het verhaal
"Wat zijn de priesters en Farizeeën boos op Jezus. (laat de kinderen boos kijken) Zó boos, zo héél erg boos. Ze haten Hem zelfs! Ze komen bij elkaar in een vergadering. Een heleboel boze mannen bij elkaar. ‘We moeten zorgen dat we Jezus gevangenen kunnen nemen’, zegt er een. ‘Ja, Hij moet gevangen worden!’ roepen ze. ‘We moeten er voor zorgen dat we Jezus kunnen doden’, zegt een ander. ‘Ja, Hij moet gedood worden!’ roepen ze. O, wat zijn ze boos op Jezus, wat haten ze Hem. ‘We moeten hem in het geheim gevangen nemen, stiekem, zodat niemand het ziet’, zegt weer iemand. ‘Ja, stiekem!’, roepen ze. Zo maken ze een gemeen plan om Jezus gevangen te nemen."
Hieronder vind je een nieuw Mee-Speel-Verhaal van Ellen Zuijdwegt uit Matteüs 26:1-16. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Een persoonlijk verhaal waarin Matthijs vertelt over hoe God op een dag tot hem sprak met een wonderbaarlijke uitkomst. Het gaat om geven in plaats van ontvangen met er in verwerkt een mooi verhaal over de vos en de wolf.
Leuk om aan de bovenbouw te laten zien. Je kunt hier met de kinderen over doorpraten.
Een videoblog over transformatie begint bij jezelf
Aan de hand van een handpop die van kikkervis naar een kikker verandert, vertel ik over mijn frustratie. Ik wil zo graag dat andere mensen veranderen en steeds meer op Jezus gaan lijken. En wat ben ik ongeduldig! Maar gelukkig zijn daar mijn tienerkinderen. "Pap, hoe staat het met jouw veranderingsproces? Heb jij al pootjes? Of ben je ook nog steeds een kikkervisje?"
Veranderen van kikker tot prins - dat gaat echt lastig en wat duurt dat lang!
In deze gebedshoek staan we stil bij Maria. Zij breekt een kruikje met kostbare olie open om de voeten van Jezus te zalven (Johannes 12:1-3). Soms moet je iets openbreken, moet je kwetsbaar durven zijn, om dankbaarheid te kunnen ervaren.
In deze gebedshoek staan we stil bij het Bijbelverhaal van de Samaritaanse vrouw die 'gewoon' water bij de put komt halen en uiteindelijk 'levend'water van Jezus krijgt.
In dit creatieve gebedsidee mag jij zelf water uit de put halen.
In deze gebedshoek staan we stil bij het Bijbelverhaal van de Kananese vrouw die bij Jezus genezing zoekt voor haar dochter en uiteindelijk mag delen in de rijkdom van God.
In dit creatieve gebedsidee mag jij delen in de koek en de kruimels laten liggen...
Wat laat jij achter in de boom tijdens het volgen van Jezus?
In deze gebedshoek vind je een hele grote tak. Op de tafel bij deze tak liggen sjablonen van bladeren, Je kunt zelf een blad op gekleurd papier tekenen en uitknippen. In dit blad knip je met de perforator een gat en je knoopt er een touwtje aan. Nu kan je op dit blad iets schrijven wat jij wilt achterlaten in het volgen van Jezus of misschien wil je iets schrijven waarin je gevonden wilt worden.
Leuke en interactieve, creatieve gebedsideeën die je als ouders samen met je kinderen kunt doen
Hoi! Welkom terug!
Alle kinderen zijn vrij. De scholen zijn dicht. Sportclubs en kerken zijn gesloten. Allemaal vanwege het coronavirus. Steeds meer mensen lijken ziek te worden. Wat kunnen wij doen?
We kunnen met elkaar bidden en de Here God vragen of Hij bij de zieke mensen wil zijn en hen snel weer beter wil laten worden. Ook kunnen we bidden voor dokters en verplegers, dat de Here God hen wijsheid en kracht wilt geven.
Misschien ben je zelf een beetje bang van al dat nieuws over het coronavirus. Misschien maak jij je zorgen voor mensen die misschien wat ouder of minder gezond zijn. Ook deze zorgen mogen wij vandaag aan de Here God geven.
Ik heb verschillende creatieve gebedsideeën gevonden, die jij samen met een volwassene kunt doen. Ideeën die je helpen om thuis met elkaar voor anderen te bidden. Ook hebben we vier liedjes over gebed gevonden die je misschien met elkaar kunt zingen.
De komende tijd zal ik meerdere ideeën hier toevoegen. Vind je het leuk om te reageren? Vind je het leuk om feedback te geven of gewoon even 'dag' te zeggen? Ik heb een speciale Facebook pagina voor deze online kinderprogramma's gemaakt: https://www.facebook.com/onlinekinderprogramma/
Vergeet je niet om zondags en ook doordeweeks te kijken en mee te doen?
groetjes,
Matthijs
Gebedsidee: Geef al je zorgen aan Hem
Elke keer als we het nieuws horen, gaat het over het coronavirus. En tot nu toe lijkt het alleen maar slecht nieuws te zijn. Logisch dat je je zorgen maakt. Zorgen om jezelf of misschien voor mensen in je omgeving die wat ouder of ziek zijn. Wat kunnen we met deze zorgen?
Petrus was een van de vrienden van Jezus. Drie jaar lang had hij met Jezus opgetrokken. Als Petrus een oude man is, schrijft hij een brief. We weten dit omdat we deze brief terug kunnen vinden in de Bijbel. In deze brief schrijft Petrus in 1 Petrus 5:7 'Geef al je zorgen aan Hem, want Hij zorgt voor je.'
Petrus wist uit ervaring dat je al je zorgen aan de Here God mag geven, omdat de Here God voor ons zorgt.
In dit idee staan we stil bij het geven van onze zorgen aan de Here God. Hiervoor gebruiken we stenen of stukjes hout.
Je kunt twee verschillende dingen met deze stenen doen:
1. Schrijf de namen van mensen waar voor je wilt bidden of om wie jij je zorgen maakt op een steen. Het hoeven geen echte namen te zijn, maar het kan ook zoiets zijn als 'doktoren' of 'oude mensen'. Kinderen mogen een willekeurige steen pakken, deze vasthouden en vragen of God die persoon wil zegenen. Ze kunnen de stenen in de vorm van een kruis leggen.
2. Neem een A4 en schrijf de tekst van 1 Petrus 5: 7 'Geef al je zorgen aan Hem, want Hij zorgt voor je.' erop, Of neem een Bijbel die opengeslagen is bij deze tekst. De kinderen kunnen de stenen op de Bijbeltekst op het A4 of op de opgeslagen Bijbel leggen en zo hun zorgen bij de Here God brengen en hier ook achter laten. Wat heerlijk om het ook echt even los te laten en bij God achter te laten. Ze mogen natuurlijk ook hardop voor deze persoon bidden.
Wat heb je nodig?
- stenen of stukjes hout - stift - een A4 of een opengeslagen Bijbel
Gebedsidee: Maak een gebedsketting
Dit zijn spannende tijden rondom het coronavirus, ook voor kinderen. Bidden is vertrouwen. We praten met de Here God die we niet kunnen zien, maar waarbij we vertrouwen dat Hij ons wel hoort.
Als we bidden, vragen wij dat God bij mensen wil zijn, hen wil beschermen, hen beter wil maken of misschien wel Zijn kracht en wijsheid wil geven. We kunnen bidden voor de oudere en kwetsbare mensen om ons heen, voor de zieken, voor de doktoren en verpleging in de ziekenhuizen, voor onze vriendjes en vriendinnetjes die we nu misschien even moeten missen en we kunnen ook bidden voor onszelf. Ook knderen kunnen zich soms zorgen maken.
Alle kinderen krijgen een gekleurd strookje van karton. Ze mogen een gebed voor iemand die ziek is of voor iemand om zij zich rondon het coronavirus zorgen maken op dit strookje schrijven of misschien wel een gebed tekenen.
Elk strookje wordt vastgeniet als een rondje en samen met elkaar vormen ze hele lange gebedsketting. Hang de gebedsketting op een zichtbare plek in het huis en voeg dagelijks nieuwe gebeden aan de ketting toe. Over verloop van de komende weken krijg je dan een kleurrijke en feestelijke gebedsketting in huis.
Elke keer als we naar de gebedsketting kijken, mogen we beseffen dat God naar ons luistert.
- mensen die ziek zijn - mensen voor wie jij je zorgen maakt - doktoren en verplegers - andere mensen die Gods hulp en kracht nodig hebben
Wat gaan we doen?
Je vouwt de bloemblaadjes voorzichtig dicht en leg de dichtgevouwen bloem in een schoteltje met water. Al binnen dertig seconden vouwt de bloem zich open en wordt het gebed zichtbaar. Op dezelfde wijze mogen wij weten dat de Here God ons gebed wil verhoren, zelf al zien wij alleen maar dichtgevouwen blaadjes.
1. Teken een bloem op een wit vel A4 papier en kleur de bloem in met gekleurde potloden. (viltstiften lopen uit). Je kunt deze bloemen ook via deze link downloaden of ze zelf ontwerpen. Je kunt een gebed in het rondje in de bloem schrijven, bijvoorbeeld een naam.
2. Knip de bloem voorzichtig uit. Des te voorzichtiger, des te beter
3. Vouw de bloemblaadje een voor een over elkaar. De bloem opent op verschillende wijze afhankelijk van hoe je de blaadjes vouwt.
4. De bloem moet er nu ongeveer zo uit zien.
5. Giet een theelepel water in een schoteltje
6. Leg de bloem in het water in het schoteltjes en de blaadjes gaan zich onmiddelijk openen… een beetje zoals een echte bloem opengaat!
7. Al snel zullen de blaadjes helemaal open zijn en wordt het glimlachende gezicht of het gebed of de naam van de person waarvoor je bidt zichtbaar aan de binnenkant.
8. De bloem zal zich in ongeveer dertig seconden volledig openen. (het hangt af van het papier dat je gebruikt)
Met dank aan Matthijs Stemmer voor de inspiratie en Surfing Scientist voor de uitwerking
Gebedsidee: Weef je Paasgebeden
Een andere manier waarop je met kinderen op de Dag van Nationaal Gebed voor mensen kunt bidden.
Wat heb je nodig?
- een prikbord - grote punaises / pinnen - wol - papier en pennen
Wat gaan we doen?
Plaats de punaises op het boord in de vorm van een kruis.
Vraag de kinderen of zij op een papiertje een gebed aan God willen vragen of schrijven. Dit kan een vraag voor iemand anders zijn of misschien wel hun eigen zorgen en angst rondom het coronavirus.
Als ze dit gedaan hebben, krijgen ze een stuk wol. Dit stuk wol wordt om een van de punaises / pinnen geknoopt. Nu kan het kind het stuk wol door het kruis heen weven. Terwijl ze dit doen, kun je hen vragen of zij willen nadenken over wat ze op het papiertje hebben getekend of geschreven.
Als het stuk wol op is, mogen de kinderen het papier opvouwen en onder een van de punaises plaatsen als symbool dat ze dit gebed aan God geven.
Het weven van een gebed in de vorm van een kruis helpt de kinderen om hun gebed bij Jezus te brengen. Het helpt ons misschien ook om in te zien dat God soms in een verwarrende, wevende manier werkt, die wij niet altijd kunnen begrijpen.
Andere vormen werken ook! Zo zou je een hart kunnen gebruiken om de kinderen te helpen om te zien dat Gods liefde er echt voor hen is. Zo’n hart vorm zou je ook kunnen gebruiken zodat kinderen kunnen bidden voor hen die Gods liefde heel hart/hard nodig hebben.
Om eerlijk te zijn heb ik het altijd al leuk gevonden om krakelingen te maken, maar ik heb niet zoveel vrije tijd om brood te bakken en als je met een kindergroep werkt, past het maken van echte krakelingen niet niet echt in je tijdsbesteding! Dit zijn biscuit 'krakelingen', dus niet dezelfde maar veel sneller te maken dan de traditionele.
Krakelingen zijn traditioneel verbonden met Pasen en de vastentijd, omdat ze lijken op gekruiste armen in gebed. Ik kan niet zeggen dat ik ooit in deze stand gebeden heb, maar de link vind ik zeker leuk! Wat heb je nodig?
- 100g zelfrijzende bloem - 30g boter - melk om te mengen - 1 eetlepel suiker - een snufje zout - 1 ei
Wat gaan we doen?
Verwarm de oven tot 180C Wrijf de boter in de bloem tot het lijkt op paneermeel. Meng de suiker en zout erdoorheen. Voeg geleidelijk aan melk toe aan het mengsel tot er een deeg wordt gevormd. Laat het niet te plakkerig worden! Verdeel het deeg in 6 stukken. Maak elk stuk in de vorm van een worst en buig het daarna tot een krakelingen vorm (zie de foto).
Plaats de vormen op een ingevette bakplaat. Klop een ei en gebruik een bakkwast om de bovenkant van de krakelingen vorm ermee int te smeren. Bak de krakelingen 10 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat ze even afkoelen en eet ze met boter en jam!
Gewoon een leuk idee om de Dag van Nationaal Gebed met de kinderen af te sluiten!
Liedjes om mee te zingen
De volgende drie liedjes passen goed bij het thema 'gebed' - met dank aan Matthijs Hoornaar (Kindertheater Knettergek) voor het uitzoeken:
Een leuk verhaal voor kleuters met prachtige tekeningen
Dit verhaal voor kleuters is geschreven door Judith Gerkema is prachtig geïllustreerd door Tirza Sprong.
Er zat een PowerPoint bij, maar die kunnen wij helaas niet op de site plaatsen. In plaats daarvan een PDF met haar tekeningen, zodat je deze kunt printen en aan de kinderen kunt laten zien.
Wil je toch graag de PowerPoint, stuur ons even een mail.
Download
Hieronder kun je het verhaal en de tekeningen downloaden:
Een leuk script of toneelstukje voor de kerkdienst of een vakantiebijbelweek
Eva Hovers heeft een poppenkast / toneelstukje script geschreven over het thema 'Ik zorg voor jou..."
In dit toneelstukje komt een mooie objectles in voor van een heliumballon en durven loslaten en je zorgen overgeven aan God.
"Uiteindelijk heb ik een zilverkleurige heliumballon in de vorm van een hart gebruikt. Hier kan je goed op schrijven en deze blijft langere tijd goed. In totaal kost zoiets 7,50 euro.
De gevouwen duif hebben we niet naar beneden gegooid, maar aan een vissersdraadje naar beneden laten komen. Dat had een heel leuk effect, maakte reactie los bij het publiek."
"De Ark van het verbond. Wat een mooie kist is dat, met een gouden deksel er op. Op het deksel waren twee gouden engelen gemaakt. Hun vleugels waren groot en raakten elkaar aan. Práchtig was het. In de kist lagen de twee platte stenen met de Woorden van God erop geschreven. De mooie gouden kist betekent dat God dichtbij de mensen is. Dat Hij altijd bij hen is. God is dichtbij het volk Israël. Dichtbij de Israëlieten.
Samuël mag elke dag in de tabernakel zijn en de priester Eli helpen met het werk. Maar de mooie gouden kist heeft Samuël nog nooit gezien. De gouden Ark staat in het Heilige der Heilige. Een speciale kamer in de tabernakel. Eén keer in het jaar mag de hogepriester hier naar binnen. Niemand anders mag er naar toe. Zo speciaal is de gouden Ark. Zo wil God laten zien dat het heel bijzonder is dat Hij dichtbij de mensen wil zijn.
Maar op een dag gaat het vreselijk mis. Er is oorlog. Soldaten van de Filistijnen en soldaten van de Israëlieten vechten met elkaar..."
Hieronder vind je een mooi nieuw mee-speel-verhaal van Ellen Zuijdwegt uit 1 Samuël 4. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
"‘Broem, broem, aan de kant!’ Bram racet met zijn fiets over het fietspad. Hij rijdt zo hard als hij kan.‘Broem, broem, aan de kant!’ Bram racet met zijn fiets over het fietspad. Hij rijdt zo hard als hij kan.Het gaat práchtig.
Gisteren was Bram jarig. Hij werd 5 jaar. Hij heeft een nieuwe fiets gekregen.Een mooie hoor. Hij is blauw en geel en heeft zwarte strepen. Hij kan er super hard op.Mama heeft gezegd dat hij nog voorzichtig moet doen, niet te hard rijden, want hij kan nog niet precies met zijn voeten op de grond komen als hij stil staat.Maar Bram luistert niet. Nee, hoor, het gaat prima zo. Hij doet wat hij zelf wilt.
Het fietspad is lang en er liggen mooie gladde tegels.‘Broem, broem! Daar kom ik aan!’
Bram gaat nog harder rijden.Aan het eind van het fietspad komt de bocht. Maar Bram rijdt zó hard dat hij de bocht niet goed kan nemen. Hij komt met zijn voorwiel in het gras langs het fietspad. Hij begint te slingeren, zijn voet glijdt van de trapper, zijn stuur gaat scheef en BOEM!....Bram rolt over het gras, de fiets glijdt over de tegels van het fietspad en knalt tegen een paaltje.
Wat is Bram geschrokken! Hij heeft zich gelukkig geen pijn gedaan, want hij viel in het gras.Snel staat Bram op en loopt naar zijn fiets.Maar oh, zijn nieuwe fiets! Het stuur staat helemaal scheef, er is een spaak kapot en er zit een lelijke kras in de lak. Een heel stuk van de zwarte streep is er af.Bram begint te huilen. Zijn fiets, zijn mooie fiets is kapot! En hij was zo mooi!"
Hieronder vind je een mooi nieuw schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt uit Micha 7:1-7 en 18-20. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
"Nee, het spijt me. We zitten helemaal vol. Kijk als u nu gereserveerd had, dan had ik plaats vrijgehouden natuurlijk. Kost iets meer, maar dan heb je wel een slaapplek.”. Djamila kijkt even door de deur, en Bengel kijk over haar schouder mee. Masut praat tegen een man en een vrouw, die duidelijk moe zijn van een lange reis. Masut praat maar door. “Als u nu de volgende keer even een berichtje stuurt met de kameel-post, dan hou ik gewoon een plek voor u vrij. Gewoon een k-meeltje naar Masut-apestaart-Betlehem-punt-Efrata...”.
Maar dan ziet Djamila dat die vrouw zwanger is. Die krijgt gauw een baby. Maar die gaan we niet wegsturen, denkt ze. Ze stapt naar voren en fluistert Masut wat in het oor. Op dat moment dringt het tot Bengel door. Die vrouw, dat is Maria, uit Nazareth. En die man is natuurlijk Jozef! Dat is ook ‘toevallig’ ! “Maar wij doen natuurlijk alles voor onze gasten” zegt Masut dan opeens op een veel aardiger toon. “Hierachter is nog een stalletje, waar je heel goed de nacht kunt doorbrengen. Ga daar maar heen. Mijn vrouw komt jullie zo nog wel wat te eten brengen.”
Hieronder vind je een mooi, nieuw kerstverhaal van Harrie Huizen.
Leuk proefje over levend water, Gods bescherming en weerstand bieden.
Jezus vertelt de Samaritaanse vrouw dat zij levend water nodig heeft in Johannes 4. Met dit leuke en gemakkelijke proefje kan je dit weergeven. Je kunt het teven gebruiken met het leren omgaan tegen verleiding of rondom Gods bescherming. Met het water in de ballon knalt de ballon niet. Zonder het water in de ballon maakt de ballon geen schijn van kans!
Wat doe je:
Doe: Blaas een ballon op en houdt deze in de vlam. De ballon knapt kapot.
Vertel: Zonder Jezus en Zijn Geest is ons leven net als deze ballon. We hebben water nodig. “Iedereen die het water drinkt wat Ik hem geef zal nooit meer dorst krijgen. Het zal een bron worden waaruit water opwelt dat eeuwig leven geeft.”
Dit levend water gaat over de Heilige Geest. Hij maakt ons sterk en helpt ons om uit genade te leven met onze naasten.
Doe: Vul de ander ballon met (Levend) water en lucht. Houd de ballon boven en zelfs in de vlam.
Vertel: Het Levend water maakt ons sterk!
Wat heb je nodig?
- waxinelichtje - een aansteker - een ballon - een ballon gevuld met water en lucht
Een leuke objectles over het verhaal van de Syrische generaal Naäman
In dit idee, dat geschreven is door Dineke van Renswoude, kan je jonge kinderen op eenvoudige en leuke wijze dit bekende Bijbelverhaal laten beleven.
Het idee:
Dit Bijbelverhaal eindigt met dat Naäman zich zeven keer in de rivier de Jordaan moest wassen.
Wij hebben hiervoor droge wegwerp washandjes gekocht zodat we ons mee konden wassen met Naäman.
- Één keer kopje onder en was je haren. - De tweede keer kopje onder en was je ene arm. - Derde keer kopje onder en was je andere arm. - Vierde keer kopje onder en was je buik. - Vijfde keer kopje onder en was je ene been. - Zesde keer kopje onder en was je andere been. - Zevende keer kopje onder en was je oren, die waren we nog vergeten.
Zo we zijn helemaal klaar. Tjonge, wat zijn we lekker opgefrist!
Naäman kijkt naar zijn armen, er is geen vlek meer te zien! Op zijn benen ook niet. Hij is helemaal beter!
Het dienstmeisje heeft Naäman geholpen en God heeft hem beter gemaakt.
Vergelijking met Jezus
Daarna nog de vergelijking gemaakt dat God ons helpt door Jezus met kerst naar de aarde te sturen.
Dat Jezus met Pasen gestorven is voor onze zonden en naar drie dagen weer opgestaan is. Dat wij daardoor ook schoongewassen zijn van onze zonden.
Bijpassend spel:
De verwerking bij deze les was boter, kaas en eieren.
We hadden blauwe en rode handen gemaakt, voor elke groep een kleur.
Waarom handen? Omdat we helpende handjes willen zijn voor andere mensen.
Op de grond hadden we een groot speelveld gemaakt.
Elke groep mocht een hand neerleggen als ze een vraag over het thema goed beantwoord hadden.
Hoe verliep het?
De kinderen vonden het super leuk om zichzelf te wassen. Nadat de oren gewassen waren hadden zeiden ze zelf ook dat ze helemaal schoon en fris waren.
Het was super leuk om op deze manier het verhaal even stop te zetten en met elkaar actief onszelf te wassen.
Om vervolgens het verhaal weer in te stappen en af te ronden. Er was zelfs nog concentratie om de vergelijking met Jezus te maken en alvast een brug te slaan richting advent.
Doordat we in het verhaal veel herhaling hadden toegepast, wisten de meeste kinderen ook nog de antwoorden op de vragen bij boter, kaas en eieren. Ook al was het spel voor sommige misschien nog wat moeilijk, ze hebben er veel plezier aan beleefd. Zoveel dat ze het graag nog een keer wilden spelen...
Dit verhaal kunt u vertellen als een zogenaamd ‘Mee-Speel-Verhaal’. De kinderen kunnen tijdens de vertelling meespelen door middel van het nazeggen van bepaalde woorden of zinnen. Deze staan cursief gedrukt.
U zegt het eerst, de kinderen zeggen het na. Ook kunnen ze bepaalde emoties uitbeelden, of geluiden maken. Ook dit staat cursief gedrukt. Doe zelf mee, doe het voor. U kunt er voor kiezen om dit alle kinderen te laten doen, of tijdens het vertellen een kind aan te wijzen die dit doet. Ook kunt u kinderen tijdens het vertellen mee laten spelen door iets uit te beelden. Als ze dan iets moeten doen of zeggen kunt u dit fluisterend aan hen vertellen. Speel zelf ook mee.
Spreek van te voren af dat als u uw hand als stopteken omhoog steekt, de kinderen stil zijn. De kinderen blijven gewoon op hun plek zitten tijdens het vertellen, tenzij er kinderen iets uit moeten beelden waarbij ze moeten lopen. Zelf kunt u het verhaal beeldend vertellen.
Stukje van het verhaal:
"Noa loopt op de stoep. Ze mocht van mama alleen om een paar boodschappen naar de winkel op de hoek van de straat. Noa is trots. Dit kan zij al. Ze houdt de tas stevig vast. Die is best wel zwaar. Noa zet de tas even op de grond en pakt hem met haar andere hand vast. ‘Huh’, zucht ze en tilt de tas weer op. Nog een klein stukje en dan is ze thuis.
‘Hé, Noa!’
Noa kijkt achterom, daar komt Tim aangefietst, haar buurjongen. ‘Jij hebt een zware tas bij je’, roept hij. Noa knikt, maar let even niet op waar ze loopt. Ze struikelt over een tegel die omhoog steekt en valt voorover op de grond. De tas schuift over de stoep, de appels rollen eruit, alle kanten op. En pak met rijstwafels rolt van de stoep in de goot.
‘Help me!’, roept Noa. Tim komt snel aangereden. ‘Gaat het?’, vraagt hij bezorgd, ‘Heb je je pijn gedaan?’
Download het verhaal
Hieronder vind je een nieuw mee-speel-verhaal van Ellen Zuijdwegt uit Lucas 10:25-37. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Ben je op zoek naar een leuke, christelijke knutsel rondom Halloween?
Via Harrie Huzen ontving ik de volgende knutselactiviteit. Een leuke, christelijke knutsel die je in je zondagsschool, kindernevendienst, club of kinderkerk rondom Halloween kunt doen.
Download:
Je kunt de Halloween knutsel hieronder downloaden:
Van dit verhaal is een schetsbordverhaal gemaakt. Dit is tekenen of schilderen terwijl je vertelt. Dit kan heel eenvoudig aan de hand van de volgende aanwijzingen. De kinderen vinden het prachtig !Natuurlijk kunt u het ook gewoon vertellen.
Benodigdheden:
- een stuk behangpapier - verschillende kleuren waterverf uit een tubetje/fles - penselen.waterverf uit een tubetje/fles - of verschillende kleuren krijtjes.
Stukje van het verhaal:
"Het is druk op de weg. Er lopen veel mensen. Ze zijn op weg naar Silo, naar de tabernakel, het huis van God.Ook (teken Elkana) Elkana gaat er naar toe. Samen met zijn vrouw (teken Hanna) Hanna. Elkana heeft nog een vrouw, (teken Peninna en de kinderen terwijl je verder vertelt) Peninna heet zij. Ze hebben een paar kinderen. Die mogen ook mee.
Elk jaar gaan ze naar Silo om een offer te brengen voor de Here God. Maar het is niet zo gezellig als ze op reis zijn. Peninna plaagt Hanna altijd. Peninna weet dat Elkana meer van Hanna houdt dan van haar.
Peninna is jaloers op Hanna. Maar Peninna heeft kinderen en Hanna niet. Daar gaat Peninna Hanna mee plagen. ‘Jij hebt lekker geen kinderen, en ik wel! ’Hanna vindt dat heel verdrietig. Ze wil ook zo graag een baby’tje. En Peninna blijft het maar zeggen en ze blijft maar lelijk tegen haar doen. Ze is aan het (maak het woord ‘pesten’ af) pesten. Hanna moet daar van huilen. Ook als ze in Silo zijn. Hanna kan er helemaal niet van eten. Zo erg vindt ze het dat ze geen kindje heeft en dat Peninna haar daarmee pest.
Hieronder vind je een nieuw schetsbordverhaal van Ellen Zuijdwegt uit 1 Samuël 1:1 - 2:10. Dit verhaal is al eerder in de werkwijze 'Vertel het maar' gepubliceerd.
Geloofsopvoeding - Je kunt een Bijbelverhaal zelf meemaken
Stel, je moet binnenkort een Bijbelverhaal vertellen:
Neem het Bijbelverhaal op met je mobiele telefoon. Ga in een lekkere stoel zitten en luister het Bijbelverhaal minimaal vijf keer af. Bij elke keer dat je luistert, doe je andere (fantasie) oefening:
1. Wat zie je in het Bijbelverhaal gebeuren? 2. Wat hoor je in het Bijbelverhaal gebeuren? Welke geluiden passen in dit verhaal? 3. Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen in het verhaal voor? 4. Welke bewegingen komen in het Bijbelverhaal voor? 5. Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Terwijl je luistert naar het Bijbelverhaal, kan je jezelf afvragen welke emoties je in je gedachten / fantasie kunt voelen of meemaken. Welke emoties komen in dit verhaal voor? Door bewust met je fantasie naar een Bijbelverhaal te luisteren en de emoties zelf ook te voelen, maak je het verhaal op een bepaalde manier zelf mee en is het veel gemakkelijker om dit Bijbelverhaal te vertellen.
Welke emoties ervaar je als je bijvoorbeeld naar het verhaal van de storm op het meer luistert:
- Ervaar je de teleurstelling van de menigte als Jezus vertrekt? - Ervaar je de opluchting van de discipelen om even alleen te zijn? - Ervaar je de zorgen en angst als de storm opsteekt? - Ervaar je de paniek dat ze gaan verdrinken? - Ervaar je de opluchting als Jezus ingrijpt? - Ervaar je de schok als ze ontdekken dat Jezus veel groter is dan ze denken?
Geloofsopvoeding - Je kunt een Bijbelverhaal zelf meemaken
Stel, je moet binnenkort een Bijbelverhaal vertellen:
Neem het Bijbelverhaal op met je mobiele telefoon. Ga in een lekkere stoel zitten en luister het Bijbelverhaal minimaal vijf keer af. Bij elke keer dat je luistert, doe je andere (fantasie) oefening:
1. Wat zie je in het Bijbelverhaal gebeuren? 2. Wat hoor je in het Bijbelverhaal gebeuren? Welke geluiden passen in dit verhaal? 3. Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen in het verhaal voor? 4. Welke bewegingen komen in het Bijbelverhaal voor? 5. Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Welke bewegingen komen in dit Bijbelverhaal voor?
Terwijl je luistert naar het Bijbelverhaal, kan je jezelf afvragen welke bewegingen je in je gedachten / fantasie kunt voelen of meemaken, als je dit verhaal beluistert. Welke bewegingen komen in dit verhaal voor? Door bewust met je fantasie naar een Bijbelverhaal te luisteren en de bewegingen op te pikken, maak je het verhaal op een bepaalde manier zelf mee en is het veel gemakkelijker om dit Bijbelverhaal te vertellen.
Welke bewegingen neem je waar als je bijvoorbeeld naar het verhaal van de storm op het meer luistert:
- Zwaai je mee met de discipelen naar de menigte? - Hijs je de zeilen omhoog? - Ga je met je hoofd op het kussen liggen? - Voel je de boot op en neer stampen? - Ga je hozen met emmers? - Schud je Jezus wakker?
Geloofsopvoeding - Je kunt een Bijbelverhaal zelf meemaken
Stel, je moet binnenkort een Bijbelverhaal vertellen:
Neem het Bijbelverhaal op met je mobiele telefoon. Ga in een lekkere stoel zitten en luister het Bijbelverhaal minimaal vijf keer af. Bij elke keer dat je luistert, doe je andere (fantasie) oefening:
1. Wat zie je in het Bijbelverhaal gebeuren? 2. Wat hoor je in het Bijbelverhaal gebeuren? Welke geluiden passen in dit verhaal? 3. Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen in het verhaal voor? 4. Welke bewegingen komen in het Bijbelverhaal voor? 5. Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen voorbij?
Terwijl je luistert naar het Bijbelverhaal, kan je jezelf afvragen welke geuren je in je gedachten / fantasie kunt ruiken. Welke geuren komen in dit verhaal voor? Door bewust met je fantasie naar een Bijbelverhaal te luisteren en de geuren op te pikken, maak je het verhaal op een bepaalde manier zelf mee en is het veel gemakkelijker om dit Bijbelverhaal te vertellen.
Welke geuren ruik je bijvoorbeeld in het verhaal van de storm op het meer:
- Ruik je de menigte? - Het kussen waar Jezus op ligt? Ruikt dit naar zeep of naar vis? - Ruik je misschien de kots van Mattheus, de tollenaar die misschien wel zeeziek werd? - De storm, de natte kleding, het meer na de storm? - Ruik je het angstzweet van de discipelen?
Een toneelstuk over Pasen en God die ons vrij spreekt
In dit toneelstuk van Ellen Zuijdwegt wordt er een rechtbankscene uitgespeeld, waarin iemand die schuldig is alsnog vrijkomt, omdat iemand anders zijn schuld heeft betaald:
Bij deze sketch zit een trucje: Rood op Rood wordt Wit. Een tekst geschreven met een roze stift is niet meer te lezen als er rood cellofaanplastic voor gehouden wordt. Probeer het eerst even uit. Soms heb je een lichtere roze stift nodig.
Sketch Op een stoel achter een tafel zit de rechter. Hij heeft een ordner met papieren bij zich. Naast hem staat de schrijver. De schrijver heeft de roze stift. Er hangt een groot papier op waar hij de aanklachten op kan schrijven.
De rechter roept: Laat de verdachte binnenkomen. De bewaker met de verdachte komt binnen. Ze blijven voor de rechter staan. De verdachte houdt het hoofd gebogen, is terneergeslagen. (Onder zijn cape heeft hij een rood stuk cellofaanpapier. Dit is niet te zien.) De bewaker houdt de verdachte vast bij de arm.
n di
Hieronder vind je een leuk toneelstuk van Ellen Zuijdwegt. Je kunt het dowloaden als een Word-bestand, zodat je het zelf kunt bewerken.
Geloofsopvoeding - Je kunt een Bijbelverhaal zelf meemaken
Stel, je moet binnenkort een Bijbelverhaal vertellen:
Neem het Bijbelverhaal op met je mobiele telefoon. Ga in een lekkere stoel zitten en luister het Bijbelverhaal minimaal vijf keer af. Bij elke keer dat je luistert, doe je andere (fantasie) oefening:
1. Wat zie je in het Bijbelverhaal gebeuren? 2. Wat hoor je in het Bijbelverhaal gebeuren? Welke geluiden passen in dit verhaal? 3. Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen in het verhaal voor? 4. Welke bewegingen komen in het Bijbelverhaal voor? 5. Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Wat hoor je in het verhaal gebeuren? Welke geluiden horen hierbij?
Terwijl je luistert naar het Bijbelverhaal, kan je jezelf afvragen welke geluiden je in je gedachten / fantasie hoort, als je dit verhaal beluistert. Door bewust met je fantasie naar een Bijbelverhaal te luisteren en de geluiden op te pikken, maak je het verhaal op een bepaalde manier zelf mee en is het veel gemakkelijker om dit Bijbelverhaal te vertellen.
Welke geluiden hoor je bijvoorbeeld in het verhaal van de storm op het meer:
- Hoor je het geroezemoes van de menigte? - De stilte na de storm? - De storm zelf? - De woorden van Jezus tijdens de storm?
Geloofsopvoeding - Je kunt een Bijbelverhaal zelf meemaken
Stel, je moet binnenkort een Bijbelverhaal vertellen:
Neem het Bijbelverhaal op met je mobiele telefoon. Ga in een lekkere stoel zitten en luister het Bijbelverhaal minimaal vijf keer af. Bij elke keer dat je luistert, doe je andere (fantasie) oefening:
1. Wat zie je in het Bijbelverhaal gebeuren? 2. Wat hoor je in het Bijbelverhaal gebeuren? Welke geluiden passen in dit verhaal? 3. Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen in het verhaal voor? 4. Welke bewegingen komen in het Bijbelverhaal voor? 5. Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Wat zie je in het verhaal gebeuren?
Vraag jezelf bij het luisteren van de eerste keer af wat je in je gedachten / fantasie ziet als je dit Bijbelverhaal hoort. Door bewust met je fantasie naar een Bijbelverhaal te kijken en dingen te visualiseren, maak je het verhaal op een bepaalde manier zelf mee en is het veel gemakkelijker om dit Bijbelverhaal te vertellen.
Neem bijvoorbeeld het verhaal van de storm op het meer:
- Kan je de menigte aan de kant zien? - Hoeveel boten varen weg? - Wat is de kleur van het kussen waarop Jezus slaapt? - Zie je de paniek op de gezichten van de discipelen? - Hoe ziet de storm eruit?
Geloofsopvoeding - Je kunt een Bijbelverhaal zelf meemaken
Stel, je moet binnenkort een Bijbelverhaal vertellen:
Neem het Bijbelverhaal op met je mobiele telefoon. Ga in een lekkere stoel zitten en luister het Bijbelverhaal minimaal vijf keer af. Bij elke keer dat je luistert, doe je andere (fantasie) oefening:
1. Wat zie je in het Bijbelverhaal gebeuren? 2. Wat hoor je in het Bijbelverhaal gebeuren? Welke geluiden passen in dit verhaal? 3. Wat ruik je in het Bijbelverhaal? Welke geuren komen in het verhaal voor? 4. Welke bewegingen komen in het Bijbelverhaal voor? 5. Welke emoties komen er in dit Bijbelverhaal voor? Kan je ze voelen?
Een toneelstuk over Gideon en de aanval op de Midjanieten
Dit toneelstuk kan je in de klas of binnen het kinderwerk van de kerk met meer dan twintig kinderen spelen:
Gideon: Ik een held? Een held? Ik kan het bijna niet geloven wat ik net gehoord heb. Toch is het waar, want God zelf heeft het tegen me gezegd. Hij zei: ‘De Here is met je dappere held.’ Ik begrijp er niets van. Zag God dan niet dat ik bang was? Ik had me verstopt in de bak waar ze druiven uitpersen en was stiekem graan aan het dorsen. Ja, dat moest ik stiekem doen, want als onze vijanden het zien, de Midjanieten dan pakken ze alles af!
(Gideon blijft heen en weer lopen en met zijn hoofd schudden)
Verteller 1: Het zijn ook zoveel Midjanieten die telkens naar het land Israël komen en alles stelen. De koeien, de schapen, het graan, de druiven. Alles wat je eten kan.
Verteller 2: Ze zijn met een heel groot leger, ze roven alles leeg. Wie zich verzet wordt gedood. Het is verschrikkelijk. Hoe kan het ooit nog goed komen met het land?
Hieronder vind je een leuk toneelstuk van Ellen Zuijdwegt over Gideon en de aanval op de Midjanieten. Je kunt het dowloaden als een Word-bestand, zodat je het zelf kunt bewerken.