Les: Stelen / Geven - 5. Op bezoek bij de supermarkt


Download een hele les voor je kinderclub over stelen en geven

Het complete vijfde programma van Solid Kids van een uur tot anderhalf uur. In te zetten binnen een multiculturele stadscontext.


Les 5 Stelen Geven Op bezoek bij de supermarkt

In dit vijfde clubprogramma gaan we met de kinderen op bezoek bij de supermarkt. Hier een verslagje van een van zo’n bezoekje:

“Het was woensdagmiddag. We liepen met de kinderen van de club van de  Praktijk naar de A&P supermarkt in de wijk. De afgelopen weken hadden we veel met de kinderen over het onderwerp ‘stelen’ gehad. De meerderheid van hen had aangegeven wel eens gestolen te hebben. Nu gingen we naar de A&P om daar te vragen waarom het zo erg is om bijvoorbeeld een reep chocolade te stelen, als ze toch dozen vol chocolade repen hebben. De assistente van de manager wachtte ons bij de ingang al gelukkig op. De kinderen vonden het ook zo spannend!

Onze groep werd bij de ingang in tweeën gesplitst. Een groep mocht met de assistente mee naar het kantoortje bij de kassa’s. De andere groep liep met de bedrijfsmanager door de winkel naar de klap-deuren aan de achterkant. Hier kwamen in het grote magazijn. Op dat moment rende een van onze jongetjes naar een deur en riep: “Hier is het! Hier staan de televisies…” “Hoe weet jij dat?” , antwoordde de bedrijfsmanager. Het was namelijk de ruimte waar zowel de beeldschermen van de beveiligingscamera’s staan, als de ruimte waar de beveiligingsbeambte ‘dieven’ mee naar toeneemt voor het schrijven van een rapport. Hoewel het een Marokkaans jongetjes betrof, kleurde hij helemaal rood! Na afloop gaf hij toe gepakt te zijn voor het stelen van een moedersleutel binnen de winkel…

We persten ons allemaal in het kleine kamertje. De bedrijfsmanager vertelde wat ze doen om diefstal te voorkomen. De kinderen mochten zien hoe de camera’s werkten en zelfs voor de grootste boeven onder ons was het een openbaring dat die zwarte bollen in de winkel geen lampen zijn, maar dat er camera’s in zitten…

Het werd helemaal spannend toen een van de clubleiding, die wat later gekomen was, de winkel binnenkwam en ze haar helemaal door de camera’s konden volgen. Opeens waren onze boefjes in boevenvangers veranderd!

Na een kleine twintig minuten werd er van groepen gewisseld. In het kantoortje van de assistente werd ons van alles verteld over hoe de kassa’s werken. Zij vertelde ons dat we niet bij de A&P mogen stelen, omdat de mensen van de winkel eerst zelf alles moeten kopen. “Oh!”, was de reactie, “We stelen toch alleen maar bij de Turkse supermarkt in de wijk!”. Toen werd gelukkig snel   uitgelegd dat het daar precies ook zo werkt.  Misschien de moeite waard om daar ook eens op excursie te gaan.

Nu mochten we een steile ronde trap beklimmen en een kijkje nemen in de  bedrijfskantine. Daar stonden twee dozen; eentje vol met limonadeblikjes en de ander met chocoladeletters. Het was echt feest!

Na afloop ontvingen de kinderen allemaal een officiële aangifte van diefstal-verklaring, waarin stond dat ze betrapt waren op het drinken van limonade en snoepen in de bedrijfskantine. De bedrijfsmanager en zijn assistente hadden er bij elkaar een heel werk van gemaakt.

De kinderen vonden het een spannende geslaagde middag. Stelen bij de A&P in de wijk zullen ze niet meer zo gauw doen. Of ze hierdoor ook wegblijven van de Turkse supermarkt is een tweede vraag. Gelukkig gaat het clubprogramma iedere week gewoon verder…”

Helemaal onderaan kan je het vijfde clubprogramma downloaden.

Thema’s:

missionair kinderwerk, stelen, geven

Te gebruiken voor:

missionair kinderclub

Leeftijd:

7 t/m 13 jaar

Download:  Les 5: Stelen

 

Tags: Lessen (complete programma's), Stelen / Geven, Methodiek: Solid Kids, 'Gratis' ideeën