• 2
  • 83
  • 4
  • 95
  • 6
  • 7

889. Afwijkend zijn is soms handig - een vrij verhaal


Jacob bedriegt zijn oom

Ben je op zoek naar een idee rondom het Bijbelgedeelte in Genesis 30: 31 - 43? Hier vind je een vrij verhaal van Adeline van der Kraan over het bedrog van Jacob bij zijn oom Laban.

Vers 32:  "Maar ik zal vandaag alle bijzondere dieren uit de kudde halen: alle schapen die zwart zijn en alle geiten die gevlekt zijn. Die zijn voor mij, dat is mijn loon."

gestreept schaap

Jakob koos de afwijkende dieren uit de kudde. Hij vond die bijzonder. Soms kan er anders uitzien dan anderen heel handig zijn, luister maar:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 …. Ingespannen telt Joas de groep geiten. Hij moet vóórdat hij gaat lopen, zeker weten op hoeveel geiten hij moet passen. Hij heeft eerder voor de zonen van Laban gewerkt en hij weet hoe lastig ze zijn. Wanneer hij hen ziet is hij op zijn hoede. Omdat hun vader een rijk man is vinden deze mannen dat ze alles kunnen doen waar ze zin in hebben. Iedereen moet direct doen wat zij zeggen. En als zij vinden dat het niet snel genoeg gaat kan je een pak slaag krijgen of moeten je ouders een boete betalen! Joas zou de mannen het liefst uit de weg gaan, maar zijn familie kan elk beetje geld goed gebruiken. Ze zijn arm, weet je, en dat is niet makkelijk. Dus toen de zonen van Laban naar Joas gebaarden dat hij direct moest komen, was hij gauw opgesprongen en naar hen toe gegaan.

Vlakbij de mannen liep een kudde geiten rond de dorpsbron. De vrouwen uit het dorp hadden snel de drinkbakken gevuld met water zodat de dieren konden drinken. ‘Raar’, had Joas gedacht, normaal gesproken passen de zonen van Laban toch niet op de kudde van hun vader?’ Dat deed Jakob toch? En dit was een veel kleinere groep dieren en het waren nu alleen maar geiten. Anders liepen de geiten en schapen bij elkaar in de kudde.

Hee jongen, luister je wel! Joas schrok, hij moest opletten. ‘Wij hebben geen zin om op die domme dieren te passen, daar zijn wij veel te goed voor’, zeiden de broers. Dat moeten domme herdersjongens als Joas maar doen. De mannen hadden de kudde schapen al meegestuurd met een andere jongen uit het dorp. Joas kreeg de geiten mee. ‘Je mag hier niet in de buurt blijven, zeiden de mannen. Je moet zo ver mogelijk bij Jakob vandaan blijven, zei onze vader, dus ga maar met die beesten de woestijn in! En waag het niet om met een geit te weinig weer terug te komen, hoor je ons?!

Registreer om meer te lezen...

774. Omet weet wel een plekkie...

Korte uitleg:
"Pff, wat een drukte is het hier. Ik kan geen eens meer een plekje vinden om te spelen. Wat een kinderen. Ik loop nu al uren te zoeken naar Nathaniël. Waar zou die zijn? Sinds dat keizer Augustus wil weten hoeveel mensen er in zijn rijk wonen, hebben mijn ouders het druk. Bah, niets leuk! Ze hebben geen tijd voor mij, want het huis zit vol met gasten. Nathaniël zal ook wel bij zijn ouders aan het helpen zijn. Ook daar is het druk. Niemand heeft nog een slaapplaats over. En moet je zien; al die mensen die nu nog binnen komen. Bethlehem barst bijna uit zijn voegen. Ik ga maar eens naar de poort om te kijken of er nog veel mensen aan komen."

nativity scene 522516 960 720


Een mooi Kerstverhaal om voor te lezen. Het is geschreven door Arianne de Lange-Lootens. In dit verhaal vertelt zij de geboorte van Jezus gezien vanuit de ogen van een Joods jongetje.

Je kunt het verhaal hieronder downloaden.

Registreer om meer te lezen...

765. Jozua's nederlaag bij Ai (4) - Zaklantaarn en zijn vriend Batterij

Korte uitleg:
Je wilt kinderen het verhaal vertellen van Jozua die na de geweldige overwinning op de grote stad Jericho het kleine dorp Ai wilt innemen. In plaats van gehoorzaam te zijn en te vertrouwen op God, leunt Jozua op eigen macht. Het loop helaas voor Jozua en de Israëlieten helemaal verkeerd af. Afhankelijk zijn van God en dan weer niet afhankelijk zijn van God speelt in dit verhaal een grote rol. 

light 159858 960 720

Misschien kan je het verhaal op een andere manier vertellen aan de hand van een zaklamp en zijn grote vriend de batterij. Hieronder een leuk vrij verhaal / objectles voor de wat kleinere kinderen...

Registreer om meer te lezen...

716. Het verhaal van de oude boer en drie zonen

Korte uitleg:
Ken je het verhaal over een oude boer die weet dat hij binnenkort gaat sterven en zijn boerderij aan een van zijn drie zonen wil overdragen? Maar aan welke zoon? Hij geeft zijn drie zonen de opdracht om een voor een zo snel mogelijk de grote schuur te vullen. De zoon die dit het snelste kan doen, wint de boerderij. De oudste zoon probeert het met balen hooi, maar is de hele dag bezig. De middelste zoon spuit hem vol met graan. Dit kost maar een halve dag. De jongste zoon neemt zijn vader en broers midden in de nacht mee naar de donkere schuur en steekt een kaars aan. Hij vult de schuur met licht, want licht verjaagt elke duisternis.

Vanuit dit verhaal kan je binnen een kindermoment heel gemakkelijk de stap maken naar hoe Jezus als Licht van de wereld elke vorm van duisternis overwint!

Nu kan je dit verhaal zo kort of uitgebreid mogelijk vertellen, maar het wordt nog leuker als je hierbij ook nog eens een bord melk, kleurstof en afwasmiddel gebruikt.

In de video hieronder demonstreer ik hoe je dit heel gemakkelijk en tegelijkertijd erg leuk kunt doen!

561. Jarick - een vrij verhaal

Korte uitleg:
Een vrij verhaal van Marc Pranger dat je kunt voorlezen of kunt vertellen.

Thema:
De angst rondom het pesten. 

pesten

 

Woensdagmorgen kwart voor twaalf.

Jarick tekent poppetjes onder de regels van zijn rekenschrift. Zijn sommen zijn af. Hij is meestal als eerste klaar. Zeg niets, geen aandacht vragen, gewoon doorgaan in je schrift, maar dan met het tekenen van poppetjes. Achter hem is  geroezemoes en meester Frank is op het digibord bezig. Meester Frank draait zich om en zegt: “Kan het nog even stil zijn daar? Nog vijf minuutjes stil werken en dan gaan we de sommen samen nakijken. En dan met een lach, “Nog even volhouden, over een half uur zijn jullie vrij.”

Vrij - Jarick hoort het woord ‘vrij’ en de zachte ‘yes’ van Inge achter hem.

Jarick tekent door, verdrietige gezichtjes nu. Hij voelt het vreemde, misselijke gevoel weer in zijn buik. Hij voelt zich warm worden. Nog een half uur en dan vrij – Jarick vind het geen fijn woord, het is een woord om bang van te worden. Vrij betekent dat hij uit de klein beetje, veilige klas moet. Dat hij naar huis moet zien te komen, waar hij weer veilig zal zijn. Maar daar tussen is het niet veilig. Daar zijn de scheldwoorden, de schoppen en klappen soms.

Registreer om meer te lezen...

555. Kerst met aunt Mary (een kerstverhaal)

Korte uitleg:
Langzaam en zachtjes, om papa en mama niet wakker te maken kwamen de twee broertjes uit hun stapelbed, deden heel stilletjes de deur van hun slaapkamer open en slopen de trap af naar beneden.

Het was stil in huis en donker buiten, ze kwamen om te kijken naar de mooie kerstboom die ze met papa bij de plantenwinkel hadden gekocht en met mama, papa en hun grote zus hadden versierd. De lichtjes in de boom brandden nu niet, het was niet zo mooi als anders, op de tafel stond een kandelaar waar wel negen kaarsjes in konden, hoe die ook al weer heette wiste ze even niet meer, het was ook zo’n moeilijke naam. Het betekende had papa verteld dat het licht van God in de wereld was gekomen, Jezus, het kindje van Bethlehem...

1.theelicht

Downloaden:
Hieronder kan je het hele verhaal downloaden:
Kerst_met_aunt_Mary.pdf

 

499. De vier kaarsen - een vrij Kerstverhaal


Een mooi vrij Kerstverhaal over de kaarsen van Vrede. Vertrouwen, Liefde en Hoop

Kerst is het feest van het licht, van gezelligheid, van kaarsen. Maar het is ook het feest van de hoop die doorbreekt in de stal!

Voor:  onderbouw, middenbouw en bovenbouw

Duur:  10 minuten

vier kaarsen

Benodigdheden:

- vier grote kaarsen
- vier standaards om de kaarsen op te plaatsen
- vier A4 kaarten: vrede, vertrouwen, liefde, hoop

Voorbereiding: Met de printer print je groot uit: vrede, vertrouwen, liefde en hoop. Voordat je het verhaal begint te vertellen, steek je de kaarsen aan. Je hebt verder nog een glaasje nodig die je bij de hand moet houden om de kaars Liefde te doven. Een keer oefenen is misschien handig.

Vertel: Heel langzaam brandden eens vier kaarsen. De omgeving was zo rustig dat men ze kon horen spreken. De eerste kaars zei:

"Ik ben de kaars van Vrede. Ik deed zolang mijn best opdat mensen geen ruzie zouden maken, dat ze geen wapens zouden gebruiken, dat ze niet zouden slaan voor een meningsverschil. Maar er blijft oorlog overal, en waar mensen in groepen samenkomen blijven er twisten ontstaan. Wat heeft het voor zin dat ik voor hen brand?"

Haar vlammetje werd met harde hand gedoofd.

Opdracht: Knijp met je natte vingers het lontje uit.

Vertel: De tweede kaars zei:

Registreer om meer te lezen...

470. Het feest van de koning – een schetsbord verhaal

Korte uitleg:
Een schetsbordverhaal van Open Air Campaigners (OAC) dat jaren geleden gepubliceerd is het boekje ‘Verf op je vingers’. In dit Bijbelverhaal vertellen we een verhaal over een koning die een groot feest wilt geven. Iedereen is uitgenodigd op de voorwaarde dat alle bezoekers iets mee nemen voor het feest. Maar of dat wel goed gaat?

Je kunt dit verhaal zowel met een schetsbord als ‘puur natuur’ vertellen, hoewel het altijd leuk is om een aantal voorwerpen te gebruiken.

470


Thema’s:
talenten inzetten, eigenwaarde, vrijgevig zijn

Te gebruiken voor:
een vertelling van een Bijbelverhaal in een gezinsdienst of tijdens het kinderwerk

Leeftijd:
4 t/m 88 jaar

Omschrijving:
Het uitgeschreven schetsbord verhaal (inclusief tekeningen) kan je hieronder downloaden.

Registreer om meer te lezen...

293. De Barmhartige Samaritaan - een hedendaagse vertelling voor ouderen

Korte uitleg:
Anke Kamman-van den Brink heeft onderstaande hedendaagse vertelling van de Barmhartige Samaritaan voor ouderen geschreven:

293


Thema’s:

wie is mijn naaste?

Te gebruiken voor:
een vertelling van een Bijbelverhaal in een gezinsdienst of tijdens het kinderwerk

Bijbeltekst: 
"Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen.” (Lukas 10: 33)

Leeftijd:
12 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...

290. De Barmhartige Samaritaan - een hedendaagse vertelling voor jongeren

Korte uitleg:
Anke Kamman-van den Brink heeft onderstaande hedendaagse vertelling van de Barmhartige Samaritaan voor jongeren geschreven:

290


Thema’s:

wie is mijn naaste?

Te gebruiken voor:
een vertelling van een Bijbelverhaal in een gezinsdienst of tijdens het kinderwerk

Bijbeltekst: 
"Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen.” (Lukas 10: 33)

Leeftijd:
12 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...

288. De Barmhartige Samaritaan - een hedendaagse vertelling voor kinderen

Korte uitleg:
Anke Kamman-van den Brink heeft onderstaande hedendaagse vertelling van de Barmhartige Samaritaan voor kinderen geschreven:

288

Thema’s:
wie is mijn naaste?

Te gebruiken voor:
een vertelling van een Bijbelverhaal in een gezinsdienst of tijdens het kinderwerk

Bijbeltekst: 
"Een Samaritaan echter, die op reis was, kreeg medelijden toen hij hem zag liggen.” (Lukas 10: 33)

Leeftijd:
4 t/m 12 jaar

Registreer om meer te lezen...

167. Evangelie - Verkeersborden en het leven van Fred

Korte uitleg:
Een vertelling van een verhaal over het leven van Fred. Aan de hand van vier verkeersborden wordt het evangelie op een begrijpelijke wijze uitgelegd.

Je kunt dit verhaal zowel met een schetsbord als ‘puur natuur’ vertellen, hoewel het altijd leuk is om een aantal voorwerpen te gebruiken. Bij dit verhaal kan je denken aan vier grote verkeersborden.

167

Thema’s:
uitleg van het evangelie, betekenis van het kruis

Te gebruiken voor:
evangelisatie, jeugdwerk

Bijbeltekst: 
"Eens moeten mensen sterven en daarna volgt het oordeel. “ (Hebreeën 9:27)

Leeftijd:
12 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...

Verhaal: De nukkige keizer


Korte uitleg:

Ken je dit mooie kerstverhaal van Paul Biegel over de keizer die op zoek is naar het kerstverhaal en uiteindelijk van zijn troon afvalt? Wanneer het kerstavond is, wil hij het echte kerstverhaal horen en roept hij al zijn personeel bij elkaar om hem het kerstverhaal te vertellen. Maar niemand lukt het. Uiteindelijk komt er een arme soldaat de troonzaal binnen, die de keizer een lesje in nederigheid geeft.

Wil je dit kerstverhaal lezen? Je kunt het vinden op de site van www.beleven.org

87.1

Thema’s

de betekenis van het kerstfeest, vrij kerstverhaal

 

Verhaal: Koning Bochel en de drie wijzen

Korte uitleg:
Een mooi verhaal van de reis van de drie wijzen / koningen uit het Oosten, wat je ook als toneelstuk zou kunnen spelen.

43

Thema’s:
de betekenis van het kerstfeest, de reis van de drie wijzen / koningen

Te gebruiken voor:
een kerstdienst of kerstviering

Bijbeltekst:
“Toen Jezus geboren was in Betlehem in Judea, ten tijde van koning Herodes, kwamen er uit het Oosten magiërs in Jeruzalem aan.” (Mattheus 2:1) 

Leeftijd:
4 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...

Objectles: De waardeloze bezem

Korte uitleg:
Een leuke objectles met een uitgebreid verhaal waarmee je het evangelie gemakkelijk kunt uitleggen en overbrengen.

40


Thema’s:

zonden, evangelie, verkeerde gedachten / woorden / daden

Te gebruiken voor:
kindermoment tijdens de dienst, creatief onderwijs kinderwerk

Bijbeltekst:
“Ten slotte was alleen nog zijn geliefde zoon over; die stuurde hij als laatste naar hen toe, met de gedachte: Voor mijn zoon zullen ze wel ontzag hebben. Maar de wijnbouwers zeiden tegen elkaar: “Dat is de erfgenaam. Kom op, laten we hem doden, dan is de erfenis van ons.” Ze grepen hem vast en doodden hem en gooiden zijn lichaam buiten de wijngaard. Wat zal de eigenaar van de wijngaard daarna doen?. “(Markus 12:6-9) 

Leeftijd:
4 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...

Verhaal: Het schilderij van de zoon

Korte uitleg:
Een mooi kerstverhaal  dat je ook kunt gebruiken bij een evangelie verkondiging.

27


Thema’s:

de betekenis van het kerstfeest, kiezen voor Jezus

Te gebruiken voor:
een kerstviering of als illustratie in een evangelie verkondiging

Bijbeltekst:
"Dit getuigenis luidt: God heeft ons eeuwig leven geschonken en dat leven is in zijn Zoon. Wie de Zoon heeft, heeft het leven. Wie de Zoon van God niet heeft, heeft het leven niet.”  (1 Johannes 5: 12,12) 

Leeftijd:
6 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...

Verhaal: Kerstkind uit de Schilderswijk

Korte uitleg:
Een mooi verhaal  over een Antilliaans meisje in de Haagsche Schilderswijk dat zwanger is, maar zal er wel een plekje voor haar zijn?

21


Thema’s:

de betekenis van het kerstfeest

Te gebruiken voor:
een kerstdienst of kerstviering

Bijbeltekst:
“Terwijl ze daar waren kwam voor haar de tijd dat ze moest bevallen, en ze baarde een zoon, haar eerstgeborene; ze wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een voerbak, omdat er geen plaats voor hen was in het gastenverblijf.” (Lucas 2:6,7) 

Leeftijd:
10 t/m 88 jaar

Lees meer

Verhaal: De wijzen uit het Oosten

Korte uitleg:
Een mooi verhaal van de reis van de drie wijzen / koningen uit het Oosten, wat je ook als toneelstuk zou kunnen spelen.

20


Thema’s:

de betekenis van het kerstfeest, de reis van de drie wijzen / koningen

Te gebruiken voor:
een kerstdienst of kerstviering

Bijbeltekst:
“Toen Jezus geboren was in Betlehem in Judea, ten tijde van koning Herodes, kwamen er uit het Oosten magiërs in Jeruzalem aan.” (Mattheus 2:1) 

Leeftijd:
4 t/m 88 jaar

Registreer om meer te lezen...