• 2
  • 83
  • 4
  • 95
  • 6
  • 7

Les: Sint - Sinterklaas en zijn christelijke achtergrond

Korte uitleg:
Binnen de missionaire gemeente in de Haagse volkswijk Spoorwijk heb ik in 2015 een voorstelling over het Sinterklaasfeest gedaan. Rondom Sinterklaas hangt vaak zo’n vraag: “Kan dat nou wel? Het is toch geen christelijk feest!” Tegelijkertijd zitten er mooie elementen in, die je samen met de kinderen en de volwassen kunt indiepen.

sint


In dit programma van een uur, wat je heel gemakkelijk kunt overnemen, gaan we aan de slag met het thema:"Het is beter te geven dan te ontvangen." Kijkend naar de geschiedenis van Sint Nicolaas was dit wellicht zijn levensmotto. Hij bracht de woorden van Jezus in de praktijk. Dit zien we met name heel duidelijk in het wonder van Myra waarbij Sint Nicolaas drie gouden munten / zakjes met goud door een raam naar binnen gooide en deze alle drie in de schoenen van drie arme dochters terecht kwamen. Hierdoor konden ze eindelijk gaan trouwen.

Thema's: 
Sinterklaas, geven en ontvangen

Bijbeltekst:
"In alles heb ik u laten zien dat men zo, door hard te werken, de zwakken moet helpen, gedachtig de woorden van de Heer Jezus, die zelf heeft gezegd: “Het is zaliger te geven dan te ontvangen.”  Handelingen 20: 35

Programmaonderdelen: 
Sinterklaas 1 - leuke intro met handpop(pen) of met toneelstukje
Sinterklaas 2 - samen een Bijbelvers aanleren
Sinterklaas 3 - het cadeauspel dat je verrast
Sinterklaas 4 - het wonder van Myra en het schoenenspel
Sinterklaas 5 - het Bijbelverhaal van Elia en de weduwe
Sinterklaas 6 - een tweede poppenact / toneelstukje
Sinterklaas 7 - het kruidnotenspel als afsluiting

Tags: Lessen (complete programma's), Sinterklaas