Verdieping: Wie ben jij in het gezin?

Korte uitleg:
Dit is een mooie verwerking voor een gezinsdienst . Je vertelt dat er in en rondom het gezin van de Vader allerlei mensen rondlopen. Kort licht je elke persoon toe:

Het volwassen kind:
Dit zijn mensen die de Vader goed kennen. Zij zijn al langere tijd een kind van Hem en voelen zich volledig op hun gemak bij Hem en hopelijk ook binnen het gezin.

Het kind, dat denkt dat hij of zij een dienstknecht is:
In het sprookje Assepoester voelt Assepoester zich meer een dienstknecht dan een dochter. In de Bijbel vertelt Jezus het verhaal over de verloren zoon. Zijn oudere broer voelt zich net als Assepoester. Hij voelt zich een dienstknecht in plaats van een geliefde zoon. Hij denkt dat als hij maar hard zijn best doen en flink doorwerkt, de Vader blij met hem is. Wie voelt zich weleens als een hardwerkende dienstknecht, die de liefde en de goedkeuring van de Vader moet verdienen?

Het geliefde kind:
Het geliefde kind is iemand die boven alles diep van binnen weet dat hij of zij geliefd is door de Vader. 

Het kleine kind:
Dit zijn ‘echte’ kleine kinderen of mensen die pas net de Vader hebben leren kennen.
 
Het kind met twijfel:
Dit is iemand die een kind van God is, maar die tegelijkertijd nog veel en vaak twijfelt. Twijfelt aan de Vader, of aan zichzelf, of misschien wel aan ‘al het gedoe’ in het gezin van de Vader. 

De geestelijke vader of moeder:
De geestelijke vader of moeder is iemand die een kind van God is en tegelijkertijd voor anderen een vaderrol of moederrol vertolkt. In de zin dat hij / zij zich ontfermt over anderen binnen het gezin en helpt te groeien als kinderen.

De verloren zoon of dochter:
De verloren zoon of dochter is iemand die al het echte contact met de Vader is kwijtgeraakt. Hij of zij kan nog steeds deel uitmaken van het gezin en toch geen contact of relatie met de Vader meer hebben.

De vriend(in) van het gezin:
De vriend(in) van het gezin is iemand die zich erg op zijn gemak voelt in het gezin, maar (nog) geen kind van de vader is

Hieronder volgen drie opdrachten die je tijdens de gezinsdienst met elkaar kunt uitvoeren.

497


Thema’s:

Gezin van God, de gemeente als gezin

Te gebruiken voor:
gezinsdienst / creatieve verwerking van het thema

Bijbeltekst: 
"Zo bent u dus geen vreemdelingen en ontheemden meer, maar medeburgers van de heiligen en huisgenoten van God.”   (Efeze 2:19)

Leeftijd:
4 t/m 88 jaar

Tags: Gezin van God, Kerk-zijn, Lichaam van Christus, Verdieping