Les: Pesten / Bevestigen - 6. Extra programma


Op bezoek bij speciale bewoners in de wijk

Aan het einde van ons Solid Kids seizoen komt onze wijk negatief in de pers. De bewoners van het Humanitas gebouw in onze wijk worden gepest. Aangezien wij vijf weken lang met het thema ‘pesten en bevestigen’ aan de slag zijn geweest, ronden we hier het seizoen mee af. We gaan op bezoek bij onze buren van Humanitas. Hieronder een kort verslagje:


Les Pesten Bevestigen extra programma


“Vind je het spannend?” “Ik wel!” Iedereen vindt het vanmiddag wel een beetje spannend. Vanuit de Solid Kids club zijn we onderweg naar het gebouw van Humanitas. Hier wonen sinds een aantal jaar een twintigtal verstandelijk gehandicapte mensen. De vijftien kinderen die bij ons zijn, weten precies te vertellen wat er de afgelopen weken rondom het gebouw gebeurd is. Het gebouw, de bewoners en onze wijk zijn namelijk uitgebreid in het nieuws geweest vanwege pesterijen van Marokkaanse jongens. Na een escalatie kwam dit in alle kranten en zelfs op televisie terecht met als grote koppen zoals:

 ‘Terreur tegen verstandelijke gehandicapten in Spoorwijk’

en ‘Verstandelijke gehandicapten weggepest uit Spoorwijk…’

Sommigen van de kinderen hebben dit op televisie gezien, anderen hebben het weer van vrienden gehoord, maar nu gaan ze zelf voor het eerst het gebouw binnen…

Twee bewoners en twee van de medewerkers wachten ons al op. We mogen in een van de grote zitkamers zitten. Op de tafels staan schalen met snoep. We voelen ons al snel thuis. Een van de medewerkers vertelt ons van alles over het gebouw en de mensen die er wonen. Nu is een van de bewoners aan de beurt. Hij vertelt hoe het is om er te wonen, wat hij allemaal leert en ook wat zijn plannen voor de toekomst zijn. De kinderen zitten vol vragen. Ze hebben goed geluisterd en stellen de moeilijkste vragen die ze maar kunnen bedenken.

Een maand later komen sommige van de kinderen weer in contact met de bewoners van Humanitas. Dit is tijdens een door ons georganiseerde vossenjacht. Ongeveer zeventig kinderen doen mee en struinen in groepjes door de wijk op zoek naar twaalf vossen. Een van deze vossen is een bewoner van Humanitas die op een stoeltje voor ‘zijn’ gebouw zit.

Aan de groepen kinderen die langskomen, vertelt hij iets over zichzelf en het gebouw. Op deze wijze kunnen nog meer kinderen iets leren over deze speciale, maar eigenlijk ook heel gewone buren die bij ons in de wijk wonen.”

Thema’s:

missionair kinderwerk, pesten, positief bevestigen

Te gebruiken voor:

missionair kinderclub

Leeftijd:

7 t/m 13 jaar


Tags: Lessen (complete programma's), Pesten, Methodiek: Solid Kids, 'Gratis' ideeën