• Home
  • 1500+ ideeën
  • Dagelijkse Tip - Geloofsopvoeding: Het draait allemaal om communicatie

Dagelijkse Tip - Geloofsopvoeding: Het draait allemaal om communicatie


Elke dag een nieuwe tip voor je geloofsopvoeding

Dagelijkse tip voor je geloofsopvoeding of christelijk kinderwerk

Geloofsopvoeding staat en valt met communicatie...

Het belangrijkste woord in geloofsopvoeding is communicatie. Bij communicatie spelen er drie factoren:

1) De brenger
2) De ontvanger
3) Het middel waarmee de brenger communiceert

Deze drie factoren gaan altijd hand in hand. Ook in kinderwerk zien we deze drie factoren terugkomen. Allereerst is daar de kinderwerker. Dit is degene die iets aan de kinderen probeert over te brengen. De kinderen zijn de ontvangers. Zij zijn degenen aan wie je probeert iets duidelijk te maken. Het middel wat je daarvoor gebruikt, kan van alles zijn.

Dus de kinderwerker, de brenger, probeert aan de kinderen, de ontvanger, aan de hand van een programma, het middel, iets duidelijk te maken. Ik denk dat wij als kinderwerkers allemaal weten dat dit niet altijd lukt. Het is dan belangrijk om te kijken aan welk van de drie factoren het zou kunnen liggen. Ligt het aan mij? Ligt het aan de de kinderen? Of ligt het misschien aan mijn programma?

Hoe zou ik het anders kunnen doen om toch het gewenste resultaat te krijgen? Moet ik misschien mijn houding veranderen? Begrijp ik de kinderen waarmee ik werk wel? Is mijn programma op hun niveau en leeftijdsgroep afgestemd? Kan ik nieuwe ingrediënten in mijn programma aanbrengen om toch goed te kunnen communiceren?

 

Op zoek naar meer geloofsopvoedingsideeën voor je kinderwerk?

Tags: Dagelijkse Tip - Geloofsopvoeding