Proefje: Lavalamp - Afscheid nemen...


Afscheid nemen is best moeilijk

Ook kinderen worden geconfronteerd met afscheid nemen. Soms gaat het om afscheid nemen van vrienden die verhuizen. Of om dierbaren of huisdieren die overleden zijn. Soms is afscheid nemen ook iets goeds, als je bijvoorbeeld afscheid neemt van een slechte gewoonte. In dit idee gebruiken we het concept van de Lavalamp om stil te staan bij het thema 'afscheid'. Met dank aan Annegreet van der Most.

Je kunt met behulp van dit idee de lavalamp gebruiken om stil te staan bij het ritueel van afscheid nemen. Heb je nog nooit met de lavalamp gewerkt, bekijk dan eerst even deze video

Afscheid nemen met behulp van een lavalamp een mooi proefje en ritueel voor in de zondagsschool kinderkerk kindernevendienst of in de klas


Thema:

Denken aan, herinneren, afscheid nemen, van iets afscheid nemen

Opdracht:

Elk kind krijgt verschillende stukjes bruistablet. In een rustige en veilige sfeer kan je om de lavalamp zitten en de leidinggevende zegt het volgende:

Ik neem afscheid van... mijn boze buien. Die waren er het afgelopen jaar, maar dat is gebeurd. Ik hoef me er niet meer schuldig over te voelen. Als ik deze tablet in het water doe, dan zeg ik dag tegen alles wat ik afgelopen jaar verkeerd heb gezegd, gedacht of gevoeld. Ze bestaan niet meer. Vanaf nu ben ik samen  met Jezus een nieuw mens. Elke dag mag ik opnieuw beginnen. (alle kinderen doen een stukje tablet in het water)

Ik neem afscheid van... mijn oma, mijn opa, mijn lieve huisdier. Ze waren er afgelopen jaar en zijn gestorven. Ik heb er verdriet van. Als ik deze tablet in het water doe, dan denk ik aan ze met heel mijn hart. Met deze tablet weet ik dat ze nog steeds er zijn, ze bewegen en zijn er,   maar mijn ogen zien ze even niet. (alle kinderen doen een stukje tablet in het water)

Ik ben dankbaar voor... mijn talenten. Ik heb veel talenten (vul in je hoofd maar in wat je kan). Ik kan daardoor dingen die anderen niet kunnen. Daardoor kan ik mensen helpen en aanvullen wat zij niet kunnen. Als ik deze tablet in het water doe, dan denk ik aan alles wat ik kan en hoe geweldig dat is. (alle kinderen doen een stukje tablet in het water)

Ik denk aan komend jaar. Met deze tablet zie ik dat alles in beweging komt. Ik geloof dat er hoop is, ook al gaat niet alles goed. Met deze tablet mag ik aan Jezus vragen om vanaf nu met mij op stap te gaan – of verder met mij te gaan - en mijn leven in beweging te zetten, zodat ik steeds meer ga worden wie ik bedoeld ben.  (alle kinderen doen een stukje tablet in het water)

Serie van vier video's:

Dit idee is onderdeel van vier video's rondom de lavalamp

1. Proefje 'de lavalamp' - een bruisend Kerstverhaal
2. Proefje 'de lavalamp' - de twee beroemste broers in de Bijbel (alleen voor leden)
3. Proefje 'de lavalamp' - een altaar van dankbaarheid (alleen voor leden)
4. Proefje 'de lavalamp' - de uitstorting van de Heilige Geest met Pinksteren (alleen voor leden)

 

Tags: Kindermoment (tijdens de dienst), Video - proefje, Proefjes