Uitleg: Praktische tips voor clownerie binnen het kinderwerk


Josien Koeman deelt een aantal praktische tips hoe jij je als clown kunt inzetten 

clown tips


Lees de tips hieronder...

- Let op je kleding. Als jij er vrolijk gekleed uitziet, desnoods met een gezellige strik of sjerp, bepaald dat mede de sfeer.

- Heet de kinderen van harte welkom als ze binnenkomen. Zet een bandje op met kinder­liedjes of zing zelf een liedje. Toon genegenheid en straal warmte uit. Laat merken dat je er zin in hebt en dat je blij bent de kinderen weer te zien. Laat je hart spreken naar de kinderen toe. Sommi­ge kinderen hebben een tekort aan liefde, positieve aandacht en affectie. Wij kunnen een positief aandeel hebben in een herstellings­proces van emotionele verwaarlo­zing. Geef ze veel liefde.

Let daarbij goed op de specifieke wensen en eisen van de leeftijds­groep waar je mee te maken hebt en respecteer individuele wensen van kinderen. Een 12-jarige wil misschien geen aai over de bol, maar een serieus gesprek, enz.

- Als je jezelf niet altijd wilt schminken (tijdgebrek, lastig, slecht voor je huid enz.) kun je toch clown zijn met alleen het gebruik van een gekleurde pet en rode knijpneus. (Eventu­eel nog een jas, T-shirt of bretels). De kinderen weten dan dat je een typetje speelt.

- Je bent vooral clown door je gedrag, en niet zozeer door je uiterlijk.

- De clown is zeer waardevol als aandachttrekker, hetgeen zeker belangrijk is bij het uitdelen van folders en uitnodi­gingen. 

- De clown is ook geschikt bij het welkom-heten van de kinderen bij een kindermiddag. Hij / zij kan in de hal de kinderen verwelkomen met grapjes en trucjes (een gekke halve wandelstok, een water­spuiter waar­mee hij zichzelf natspuit enz.). De kinderen komen meteen in een vrolijke stemming en krijgen er dubbel zin in!

- Je kunt natuurlijk ook als mevrouw clown optreden. Je kunt een wijde rok met stroken en strikken aandoen of een strakke "tuinrok". Zorg voor een vrolijke panty onder de rok en je bent een echte mevrouw clown. Heel leuk!

- Als clown kun je wel degelijk verschillende typetjes uitbeelden. Je kunt je clownsjas vervangen door een Flinstone-achtige jurk en je bent een clown uit het stenen tijdperk. Je kunt een politiepet opzetten, of je kunt met attributen aantonen dat je een bepaald type clown bent (dokter, speurneus, tuinman, professor enz. enz.). Alles is mogelijk. De clown is dus geen beperking.

- Als clown mag je overdrijven, dit accentueert jouw bedoeling. Het geeft vaak een sterk effect. 

- Ken je trucs goed, zodat die geen probleem opleveren. Je kunt je dan volledig concentre­ren op de boodschap en je wordt niet afgeleid door de moeilij­ke handbeweging die je moet maken.

- Doe nooit een truc twee keer achter elkaar. De kinderen gaan dan opletten hoe je de truc doet en dat is niet de bedoeling. Het gaat niet om de truc, maar om de boodschap.

- Vertel niet hoe de truc werkt, want dan ben je de illustratie kwijt, voor jezelf, maar ook voor anderen. Als je zou laten weten hoe alle trucs werken, is er voor de kinderen niets meer aan en ben je hun aandacht kwijt.

- Ga niet als domme clown een hele slimme truc doen, zodat je de slimmerd gaat uithan­gen. Je kan wel een hele goede truc doen, die dan heel anders verloopt dan jij zegt. Doe bijv. een super verdwijntruc, waar­bij het de bedoeling is dat er een bos bloemen tevoorschijn komt, maar in plaats daarvan laat je alles verdwijnen. Je doet dus een super­truc, maar het gaat heel anders dan jij bedoelt. Dat je toch een supertruc deed, negeer je. "Ach, wat jammer nou, helemaal mislukt".                                                 

Met dank...

Een idee van Josien Koeman - met toestemming overgenomen van stichting Ezra - http://www.ezrahouten.nl/index.htm

 

Tags: Uitleg voor kinderwerkers, Clownerie