Verhaal: Jakob - Het bedrog van zijn oom Laban

vrien
Jacob bedriegt zijn oom

Ben je op zoek naar een idee rondom het Bijbelgedeelte in Genesis 30: 31 - 43? Hier vind je een vrij verhaal van Adeline van der Kraan over het bedrog van Jacob bij zijn oom Laban.

Vers 32:  "Maar ik zal vandaag alle bijzondere dieren uit de kudde halen: alle schapen die zwart zijn en alle geiten die gevlekt zijn. Die zijn voor mij, dat is mijn loon."

gestreept schaap

Jakob koos de afwijkende dieren uit de kudde. Hij vond die bijzonder. Soms kan er anders uitzien dan anderen heel handig zijn, luister maar:

1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 …. Ingespannen telt Joas de groep geiten. Hij moet vóórdat hij gaat lopen, zeker weten op hoeveel geiten hij moet passen. Hij heeft eerder voor de zonen van Laban gewerkt en hij weet hoe lastig ze zijn. Wanneer hij hen ziet is hij op zijn hoede. Omdat hun vader een rijk man is vinden deze mannen dat ze alles kunnen doen waar ze zin in hebben. Iedereen moet direct doen wat zij zeggen. En als zij vinden dat het niet snel genoeg gaat kan je een pak slaag krijgen of moeten je ouders een boete betalen! Joas zou de mannen het liefst uit de weg gaan, maar zijn familie kan elk beetje geld goed gebruiken. Ze zijn arm, weet je, en dat is niet makkelijk. Dus toen de zonen van Laban naar Joas gebaarden dat hij direct moest komen, was hij gauw opgesprongen en naar hen toe gegaan.

Vlakbij de mannen liep een kudde geiten rond de dorpsbron. De vrouwen uit het dorp hadden snel de drinkbakken gevuld met water zodat de dieren konden drinken. ‘Raar’, had Joas gedacht, normaal gesproken passen de zonen van Laban toch niet op de kudde van hun vader?’ Dat deed Jakob toch? En dit was een veel kleinere groep dieren en het waren nu alleen maar geiten. Anders liepen de geiten en schapen bij elkaar in de kudde.

Hee jongen, luister je wel! Joas schrok, hij moest opletten. ‘Wij hebben geen zin om op die domme dieren te passen, daar zijn wij veel te goed voor’, zeiden de broers. Dat moeten domme herdersjongens als Joas maar doen. De mannen hadden de kudde schapen al meegestuurd met een andere jongen uit het dorp. Joas kreeg de geiten mee. ‘Je mag hier niet in de buurt blijven, zeiden de mannen. Je moet zo ver mogelijk bij Jakob vandaan blijven, zei onze vader, dus ga maar met die beesten de woestijn in! En waag het niet om met een geit te weinig weer terug te komen, hoor je ons?!

Tags: Verhalen: Oude Testament, Verhalen: Vrij verhaal, Bijbelse personen OT, Vriendschap / Ruzie