• 2
  • 83
  • 4
  • 95
  • 6
  • 7

Creatief bidden met je kinderen rondom de coronacrisis


Online kinderprogramma


Leuke en interactieve, creatieve gebedsideeën die je als ouders samen met je kinderen kunt doen

Hoi! Welkom terug!

Alle kinderen zijn vrij. De scholen zijn dicht. Sportclubs en kerken zijn gesloten. Allemaal vanwege het coronavirus. Steeds meer mensen lijken ziek te worden. Wat kunnen wij doen?

We kunnen met elkaar bidden en de Here God vragen of Hij bij de zieke mensen wil zijn en hen snel weer beter wil laten worden. Ook kunnen we bidden voor dokters en verplegers, dat de Here God hen wijsheid en kracht wilt geven.matthijs logo

Misschien ben je zelf een beetje bang van al dat nieuws over het coronavirus. Misschien maak jij je zorgen voor mensen die misschien wat ouder of minder gezond zijn. Ook deze zorgen mogen wij vandaag aan de Here God geven.

Ik heb verschillende creatieve gebedsideeën gevonden, die jij samen met een volwassene kunt doen. Ideeën die je helpen om thuis met elkaar voor anderen te bidden. Ook hebben we vier liedjes over gebed gevonden die je misschien met elkaar kunt zingen.

De komende tijd zal ik meerdere ideeën hier toevoegen. Vind je het leuk om te reageren? Vind je het leuk om feedback te geven of gewoon even 'dag' te zeggen? Ik heb een speciale Facebook pagina voor deze online kinderprogramma's gemaakt: https://www.facebook.com/onlinekinderprogramma/

Vergeet je niet om zondags en ook doordeweeks te kijken en mee te doen?

groetjes,

Matthijs

Lijn 4

Gebedsidee: Geef al je zorgen aan Hem

Elke keer als we het nieuws horen, gaat het over het coronavirus. En tot nu toe lijkt het alleen maar slecht nieuws te zijn. Logisch dat je je zorgen maakt. Zorgen om jezelf of misschien voor mensen in je omgeving die wat ouder of ziek zijn. Wat kunnen we met deze zorgen?Naam op stenen

Petrus was een van de vrienden van Jezus. Drie jaar lang had hij met Jezus opgetrokken. Als Petrus een oude man is, schrijft hij een brief. We weten dit omdat we deze brief terug kunnen vinden in de Bijbel. In deze brief schrijft Petrus in 1 Petrus 5:7 'Geef al je zorgen aan Hem, want Hij zorgt voor je.'

Petrus wist uit ervaring dat je al je zorgen aan de Here God mag geven, omdat de Here God voor ons zorgt. 

In dit idee staan we stil bij het geven van onze zorgen aan de Here God. Hiervoor gebruiken we stenen of stukjes hout. 

Je kunt twee verschillende dingen met deze stenen doen:

1. Schrijf de namen van mensen waar voor je wilt bidden of om wie jij je zorgen maakt op een steen. Het hoeven geen echte namen te zijn, maar het kan ook zoiets zijn als 'doktoren' of 'oude mensen'. Kinderen mogen een willekeurige steen pakken, deze vasthouden en vragen of God die persoon wil zegenen. Ze kunnen de stenen in de vorm van een kruis leggen.

2. Neem een A4 en schrijf de tekst van 1 Petrus 5: 7 'Geef al je zorgen aan Hem, want Hij zorgt voor je.' erop, Of neem een Bijbel die opengeslagen is bij deze tekst. De kinderen kunnen de stenen op de Bijbeltekst op het A4 of op de opgeslagen Bijbel leggen en zo hun zorgen bij de Here God brengen en hier ook achter laten. Wat heerlijk om het ook echt even los te laten en bij God achter te laten. Ze mogen natuurlijk ook hardop voor deze persoon bidden.

Wat heb je nodig?

- stenen of stukjes hout
- stift
- een A4 of een opengeslagen Bijbel

Lijn 4

Gebedsidee: Maak een gebedsketting

Dit zijn spannende tijden rondom het coronavirus, ook voor kinderen. Bidden is vertrouwen. We praten met de Here God die we niet kunnen zien, maar waarbij we vertrouwen dat Hij ons wel hoort.ketting gebed

Als we bidden, vragen wij dat God bij mensen wil zijn, hen wil beschermen, hen beter wil maken of misschien wel Zijn kracht en wijsheid wil geven. We kunnen bidden voor de oudere en kwetsbare mensen om ons heen, voor de zieken, voor de doktoren en verpleging in de ziekenhuizen, voor onze vriendjes en vriendinnetjes die we nu misschien even moeten missen en we kunnen ook bidden voor onszelf. Ook knderen kunnen zich soms zorgen maken.  

Alle kinderen krijgen een gekleurd strookje van karton. Ze mogen een gebed voor iemand die ziek is of voor iemand om zij zich rondon het coronavirus zorgen maken op dit strookje schrijven of misschien wel een gebed tekenen.

Elk strookje wordt vastgeniet als een rondje en samen met elkaar vormen ze hele lange gebedsketting. Hang de gebedsketting op een zichtbare plek in het huis en voeg dagelijks nieuwe gebeden aan de ketting toe. Over verloop van de komende weken krijg je dan een kleurrijke en feestelijke gebedsketting in huis.

Elke keer als we naar de gebedsketting kijken, mogen we beseffen dat God naar ons luistert.  

Wat heb je nodig?

-  gekleurde strookjes karton
-  nietmachine, pennen, nietjes

Lijn 4

Gebedsidee: De bloem die vanzelf open gaat

Je kunt dit idee gebruiken om te bidden voor:238.1

- mensen die ziek zijn
- mensen voor wie jij je zorgen maakt
- doktoren en verplegers
- andere mensen die Gods hulp en kracht nodig hebben

Wat gaan we doen?

Je vouwt de bloemblaadjes voorzichtig dicht en leg de dichtgevouwen bloem in een schoteltje met water. Al binnen dertig seconden vouwt de bloem zich open en wordt het gebed zichtbaar. Op dezelfde wijze mogen wij weten dat de Here God ons gebed wil verhoren, zelf  al zien wij alleen maar dichtgevouwen blaadjes.

238.2

1. Teken een bloem op een wit vel A4 papier en kleur de bloem in met gekleurde potloden. (viltstiften lopen uit). Je kunt deze bloemen ook via deze link downloaden of ze zelf ontwerpen. Je kunt een gebed in het rondje in de bloem schrijven, bijvoorbeeld een naam.

238.3

2. Knip de bloem voorzichtig uit. Des te voorzichtiger, des te beter

238.4

3. Vouw de bloemblaadje een voor een over elkaar. De bloem opent op verschillende wijze afhankelijk van hoe je de blaadjes vouwt.

238.5

4. De bloem moet er nu ongeveer zo uit zien.

 238.6

5. Giet een theelepel water in een schoteltje

238.7

6. Leg de bloem in het water in het schoteltjes en de blaadjes gaan zich onmiddelijk openen… een beetje zoals een echte bloem opengaat!

238.8

7. Al snel zullen de blaadjes helemaal open zijn en wordt het glimlachende gezicht of het gebed of de naam van de person waarvoor je bidt zichtbaar aan de binnenkant.

238.9

8.  De bloem zal zich in ongeveer dertig seconden volledig openen. (het hangt af van het papier dat je gebruikt)

Met dank aan Matthijs Stemmer voor de inspiratie en Surfing Scientist voor de uitwerking

Lijn 4

Gebedsidee: Weef je Paasgebeden327.1

Een andere manier waarop je met kinderen op de Dag van Nationaal Gebed voor mensen kunt bidden.

Wat heb je nodig?

- een prikbord
- grote punaises / pinnen
- wol
- papier en pennen

Wat gaan we doen?

Plaats de punaises op het boord in de vorm van een kruis.327.2

Vraag de kinderen of zij op een papiertje een gebed aan God willen vragen of schrijven. Dit kan een vraag voor iemand anders zijn of misschien wel hun eigen zorgen en angst rondom het coronavirus.

Als ze dit gedaan hebben, krijgen ze een stuk wol. Dit stuk wol wordt om een van de punaises / pinnen geknoopt. Nu kan het kind het stuk wol door het kruis heen weven. Terwijl ze dit doen, kun je hen vragen of zij willen nadenken over wat ze op het papiertje hebben getekend of geschreven.

Als het stuk wol op is, mogen de kinderen het papier opvouwen en onder een van de punaises plaatsen als symbool dat ze dit gebed aan God geven.

Het weven van een gebed in de vorm van een kruis helpt de kinderen om hun gebed bij Jezus te brengen. Het helpt ons misschien ook om in te zien dat God soms in een verwarrende, wevende manier werkt, die wij niet altijd kunnen begrijpen.327.3

Andere vormen werken ook! Zo zou je een hart kunnen gebruiken om de kinderen te helpen om te zien dat Gods liefde er echt voor hen is. Zo’n hart vorm zou je ook kunnen gebruiken zodat kinderen kunnen bidden voor hen die Gods liefde heel hart/hard nodig hebben.

Met toestemming overgenomen van Mina Munns en haar site Flame Creatieve Kids.

Lijn 4

Gebedsidee: Maak gebedskrakelingen

Om eerlijk te zijn heb ik het altijd al leuk gevonden om krakelingen te maken, maar ik heb niet zoveel vrije tijd om brood te bakken en als je met een kindergroep werkt, past het maken van echte krakelingen niet niet echt in je tijdsbesteding! Dit zijn biscuit 'krakelingen', dus niet dezelfde maar veel sneller te maken dan de traditionele.

Krakelingen zijn traditioneel verbonden met Pasen en de vastentijd, omdat ze lijken op gekruiste armen in gebed. Ik kan niet zeggen dat ik ooit in deze stand gebeden heb, maar de link vind ik zeker leuk!

Wat heb je nodig?koek2

- 100g zelfrijzende bloem
- 30g boter
- melk om te mengen
- 1 eetlepel suiker
- een snufje zout
- 1 ei


Wat gaan we doen?

Verwarm de oven tot 180Ckoek3
Wrijf de boter in de bloem tot het lijkt op paneermeel.
Meng de suiker en zout erdoorheen.
Voeg geleidelijk aan melk toe aan het mengsel tot er een deeg wordt gevormd. Laat het niet te plakkerig worden!
Verdeel het deeg in 6 stukken. Maak elk stuk in de vorm van een worst en buig het daarna tot een krakelingen vorm (zie de foto).

Plaats de vormen op een ingevette bakplaat.
Klop een ei en gebruik een bakkwast om de bovenkant van de krakelingen vorm ermee int te smeren.
Bak de krakelingen 10 minuten tot ze goudbruin zijn.
Laat ze even afkoelen en eet ze met boter en jam!

Gewoon een leuk idee om de Dag van Nationaal Gebed met de kinderen af te sluiten!

Lijn 4

Liedjes om mee te zingen

De volgende drie liedjes passen goed bij het thema 'gebed' - met dank aan Matthijs Hoornaar (Kindertheater Knettergek) voor het uitzoeken:

Lijn 4

Tags: Corona: gebedsideeën voor thuis