Knutsel: Handpoppen maken

Heb je ooit gezien hoe kinderen reageren als ze met handpoppen communiceren? Hun blik veranderd helemaal en ze kijken niet meer naar jouw gezicht, maar zijn helemaal gericht op de handpop. Het is voor hen niet eens meer een pop, maar een echt karakter. Het poppenspel is een geweldige werkvorm, die elke onderbouwleerkracht zou moeten inzetten. Het sluit heel goed aan op de belevingswereld van de kinderen en het wordt vaak als veilig ervan. Je kunt het gebruiken voor het vertellen van verhalen, het vergroten van de woordenschat, zingen van liedjes, rekenactiviteiten of voor bepaalde routines.


335.1


Verteltafel

Bij elk thema werk ik rondom een prentenboek. Hierbij maar ik ook een verteltafel. Bij de bekende prentenboek kun je handpoppen kopen, zoals ‘Kikker en zijn vriendjes’ of ‘De mooiste vis van de zee’. Niet op alle scholen is hier geld voor en natuurlijk werk je ook wel eens over een prentenboek waar geen handpop beschikbaar van is. Je kunt dan een plaatje van het boek kopiëren en op een wc-rolletje plakken, maar je kunt ook zelf een handpop van vilt maken.

 

Beschrijving Kikker en zijn vriendjes
Ik heb al verschillende handpoppen gemaakt, namelijk ‘Kikker en al zijn vriendjes’ en ‘Koning Willem-Alexander’ en ‘Koning Maxima’. Voor elke handpop gebruik ik dit basispatroon. Hier past een volwassen hand prima in.

Eend
Als je voor het eerst begint met vilten zou ik met ‘Eend’ beginnen. Knip het basispatroon uit en leg dit op een vel wit vilt. Speld het patroon vast en teken met grijs potlood het patroon op het vilt. Doe dit 2x en knip de patronen dan uit.
Je legt de twee patronen op elkaar en kijk of ze precies gelijk zijn. Met wit garen naai je de twee patronen aan elkaar vast. Ik doe dit trouwens gewoon met de hand. Nu heb je een basishandpop klaar.
Teken een poot, ogen en een snavel op wit papier en knip dit uit. Door eerst een patroon op wit papier te tekenen en het op het vilt te spelden weet je zeker dat je geen vilt verspilt. Bewaar je patroon voor de poot, want die kun je ook voor andere handpoppen gebruiken! De poten, ogen en snavel kun je vast naaien, maar je kunt ook zoals ik een lijmpistool gebruiken.

Ogen en oren
Sommige handpoppen hebben ogen of oren op de kop zitten. Je moet dan niet eerst de basishandpop helemaal aan elkaar naaien, want dan kun je de ogen of oren er niet meer tussen doen. (Ik spreek uit ervaring) Voordat je gaat naaien speld je dus eerst de ogen of oren vast aan de kop en dan naai je ze tegelijkertijd vast.

Kleding
Door je patroon van de basis handpop te gebruiken kun je heel makkelijk kleding maken. Als je het patroon door de helft knipt heb je aan de bovenkant een trui. Door het ronde stuk van de armen af te knippen krijg je een t-shirt. De onderste helft is nu een rok. Door er een driehoek uit te knippen krijg je een broek, die je voor Kikker, Varkentje en Haas kunt gebruiken.

Gezicht
Meestal maak ik de ogen van vilt en de neus en mond van zwart garen. Doe dit voordat je de handpop aan elkaar vast naait, want anders kun je er niet meer zo goed bij.


335.2

In de praktijk
Het maken van een handpop kost in het begin best wel wat tijd. Als je er eenmaal handigheid in hebt, dan heb je in twee uur een handpop gemaakt. De kinderen hebben er ontzettend veel plezier van en daar heb ik het graag voor over!

Als je eenmaal het vilten onder de knie krijgt, dan kun je ook heel eenvoudig andere dingen van vilt maken, die je op de verteltafel of in de huishoek kunt gebruiken. Op mijn Pinterest pagina kun je verschillende ideeen vinden.

Bij de Action kun je voor €1,- een pak met 10 vellen vilt kopen. Bij de Pipoos kun je ook vilt kopen. Dit is wel duurder, maar de kwaliteit is ook veel beter.
Daarnaast is het ook minder stug en kun je het dus makkelijker naaien met de hand.

Ik kan me voorstellen dat je nog vragen hebt, die mag je altijd stellen. Je kunt hieronder reageren of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Met toestemming overgenomen van de website van www.klasvanjuflinda.nl 

 

Tags: Knutselen, Uitleg voor kinderwerkers, 'Gratis' ideeën